Od korone u BiH za mjesec preminulo 2.200 osoba

korona
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dok bh. zvaničnici uporno nastoje pažnju javnosti usmjeriti na druge teme, podaci o broju preminulih u BiH i svjetska statistika, koja ovu malu i malobrojnu državu svrstava u sami svjetski vrh prema broju preminulih, pokazuju sav jad, nesposobnost i bahatost domaćih vlasti.

Opasniji soj

Podaci iz dnevnih izvještaja o umrlima u Sarajevu, Banjoj Luci i na nivou BiH
Podaci iz dnevnih izvještaja o umrlima u Sarajevu, Banjoj Luci i na nivou BiH

U posljednjih mjesec BiH je od posljedica infekcije koronavirusom izgubila 2.201 ljudski život! Pokazuju to crne brojke iz dnevnih izvještaja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Štaba za zaštitu i spašavanje Distrikta Brčko. U periodu od 16. marta do 16. aprila samo na području Kantona Sarajevo preminulo je 475 pacijenata. Istovremeno, Banja Luka je izgubila 169 svojih stanovnika.

Samo najuporniji zdravstveni, ali i ostali stručnjaci još pozivaju vlasti da se uozbilje i osiguraju dovoljan broj vakcina za početak masovne imunizacije stanovništva koja mora biti provedena u kratkom roku, koordinirano, u svim gradovima.

Korupcija i neznanje

Umjesto toga, dok se čuju najave da možemo očekivati i četvrti val pandemije, da se nakon britanskog trebamo pribojavati i još opasnijeg, južnoafričkog soja koronavirusa, čak i heroji u zdravstvu, s prvih linija borbe, vakcine dobivaju na kapaljku. Uglavnom se radi o količinama koje smo, poput hurmi, uspjeli isprositi od onih kojima je do vlastitog naroda bilo stalo.

Za razliku od ostalih zemalja, stanovnici BiH ne bore se samo s COVID-19 već i s virusom nebrige, nerada, neznanja i osionosti, a korupcija, nepotizam, nesposobnost ustoličavana godinama kroz zapošljavanje familije i stranački podobnih umjesto obrazovanih i sposobnih, stigli su na naplatu u najgore moguće vrijeme.

Zločin vlasti

Zbog svega što ih je zadesilo, građani su sve glasniji u protestima. Iz svih pravaca najavljuju se tužbe prema odgovornima, tu su i zahtjevi za ostavke…

 A sve to prate ocjene stručnjaka da je ovo što gledamo zločin vlasti prema vlastitim građanima.