“Od nas zavisi, nemojmo učiniti da sad vratimo na početak i ponovo zatvorimo”

Već smo izvijestili kako i dalje raste broj zaraženih koronavirusom u BiH. U protekla 24 sata registriran je i smrti slučaj, u Tesliću. Od 49 novozaraženih u BiH, 21 je iz Republike Srpske i 28 iz Federacije BiH. Među zaraženima ima i djece.

13 sati, subota. U srcu Sarajeva, na Baščaršiji, ljetno sunce izmamilo je brojne građane , šetače, ali i putnike -namjernike. Između obavezne fizičke distance od 1,5 metar i podnevne kafe pod hladom suncobrana – mnogi su izabrali upravo ovo drugo. Deklarativno svi se mjera pridržavaju.

N1: Ovaj razmak od 1,5 metar u ugostiteljskim objektima, je li uredu?

“Pa jeste, jeste uredu”;

“Uredu je i poštuje se ovdje većinom i to je to”;

N1: A mlađe generacije? Poštuju i mlađe generacije?

“Nema veze to. Moje mišljenje to je više politički, nego što je korona, i ako je korona”;

N1: Kakva je situacija u Jajcu?

“Pa fina poštuje se, poštuje se ipak se poštuje bolje nego ovdje kod vas, više ljudi bez maski nego sa maskama”;

Podnevno sunce iskoristili su i građani Banjaluke. Anketirani i ne strahuju toliko od novog vala iako je u protekla 24 sata registrovan 21 novi slučaj zaraze od toga – u Tesliću jedan sa smrtnih ishodom.

“Bojazan postoji, ali nadležni su kontradiktorni sami sebi, s jedne strane kažu da ponovo treba uvesti strožije mjere, a sa druge strane se organizuju shoping ture – shoping night”;

“Mislim da se nismo previše brzo opustili i da će se sve brzo doći u normalu”;

“Možda se tu i manipuliše s nekim podacima, ali ne znam šta sad. Možda će se vratiti mjere možda neće”.

N1: A plašite li se da će se ponovo vratiti mjere?

“Ne plašim a nije mi svejedno”.

Mjere se možda i neće vratiti ali pojačano prisustvo inspekcije hoće, ističu iz federalnog ministarstva zdravstva.

“Dodatno pojačano inspekcijsko djelovanje na terenu i tražili smo čak asistenciju policije i uključivanje svih relevantnih policijskih struktura, federalni i kantonalni policijski MUP-ovi”, kazao je Zlatko Perišić iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Najteža trenutno situacija u Tuzlanskom kantonu. Iz sata u sat pristižu novi zahtjevi za testiranjem, otvoreno je nekoliko klastera, među kojima i jedan u vrtiću.

“Imamo pozitivno dvoje djece među tim uzorcima, jednu vaspitačicu. Imamo u Banovićima dvoje novih, ne vezuju se ni za jedan klaster, imamo u Lukavcu četvero pozitivnih vezuju se za klaster Suha i imamo u Gračanici jedno pozitivno koje vezujemo za dolaske iz inostranstva. Među osam pozitivnih u Tuzli imamo još dvoje koje su došli iz inostranstva Njemačka i Švedska”, rekla je Jasmina Brkić Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Sloboda odlučivanja o mogućem uvođenju novih mjera data je kantonalnim kriznim štabovima odakle stižu novi apeli prema građanima.

“Od nas zavisi i privreda i zdravlje škola i vrtići i sve ostalo. Nemojmo dozvoliti da sve ono što smo pokrenuli, nemojmo učiniti da sad vratimo na početak i ponovo zatvorimo”, rekla je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Izvještaji o novozaraženima i javljanju novih klastera neminovno su postali dio naših života, kao i korona virus sa kojim moramo naučiti živjeti.

N1

Prethodni članakTragedija u BiH: Žena preminula u tržnom centru
Sljedeći članakSarajlić: Majkić sprema opasniju priču od ove gluposti da će migranti glasati za SDA