Od novembra isplate iz državnog budžeta više neće biti moguće

08ECB7F7 78F4 45F3 BAE3 6E99471FE632
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bez odluke Vijeća ministara BiH, a čiju sjednicu saziva predsjedavajući Zoran Tegeltija, nijedna novčana obaveza, koja će nastati od 1. oktobra, već od novembra neće moći biti plaćena iz budžeta institucija BiH!

Potcrtava to u izjavi Dženan Đonlagić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH, govoreći o tome šta će se dešavati nakon 30. septembra, kada istekne trenutna odluka o privremenom finansiranju.

Podsjetimo, zbog opstrukcija koje u državnim institucijama provode predstavnici iz Republike Srpske donošenje nove odluke o privremenom finansiranju je kranje neizvjesno, te je, između ostalog, upitna i isplata plata državnim službenicima.

Đonlagić podsjeća da primjena privremene osnove u praksi znači da Vijeće ministara BiH, a na prijedlog državnog ministarstva finansija, svojom odlukom omogućava tzv. privremeno finansiranje.

“Razlika u odnosu na entitetske budžete, kada privremeno finansiranje može trajati do 31.03., na nivou institucija BiH, privremeno finansiranje ide, po Ustavu, cijelu fiskalnu godinu”, kaže Đonlagić.

Kako podcrtava, za sprovođenje navedene ustavne odredbe, neophodna je odluka o privremenom finansiranju Vijeća ministara BiH, koja se donosi četiri puta godišnje.

“Po meni, sada je vrlo izvjesno da ukoliko Vijeće ministara BiH ne donose Odluku za period 01.10. – 31.12.2021., sve isplate iz državnog budžeta početkom novembra mjeseca se neće moći izvršiti. Jedini automatizam je servisiranje vanjskog duga i međunarodnih obaveza države”, kaže Đonlagić.