Od posljedica koronavirusa preminula porodilja u RS-u

UKC RS 696x487 1
Podijelite vijest

Od posljedica virusa korona, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci jučer je preminula porodilja S. Ž. (1988), za čiji su se život ljekari borili pune dvije sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, 2. maja 2021. godine u Univerzitetski klinički centar RS-a primljena je trudnica S. Ž. u 30. sedmici trudnoće sa simptomima i pozitivnim testom na virus korona. Porodilja je prethodno bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Doboj u periodu od 30. aprila do 2. maja 2021. godine, kada je transportovana u našu ustanovu – naveli su iz UKC-a RS-a.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Nakon prijema, odnosno 3. maja, ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS-a indikovali su završetak trudnoće carskim rezom.

  • Nakon obavljenog carskog reza pacijentkinja je primljena u Јedinicu za intenzivno liječenje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje gdje je nastavljen terapijski tretman.

Tokom boravka u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje pacijentkinja je zahtijevala visoko protočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju (neinvanzivni respirator), a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju (respirator). Kontrolni test na virus korona urađen je 13. maja 2021. godine i bio je negativan – saopćeno je iz UKC-a RS-a.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

Do pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje došlo je zbog komplikacija osnovne bolesti, COVID-19 15. maja, pa je preduzet niz dijagnostičkih i terapijskih procedura.

  • Nažalost, sprovedene terapijske mjere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima 16. maja i nakon neuspješne kardiopulmonalne reanimacije pacijenkinja je nažalost preminula – saopćeno je.

Dodaje se da je dijete hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti UKC-a, a danas u četrnaestom danu života nalazi se na kiseoničkoj potpori od tri litre u minuti, a prvih šest dana života bilo je na mehaničkoj ventilaciji.


Podijelite vijest