Portal 072info

Od regresa 8,5 miliona poplavljenima?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izmjene Zakona o budžetu institucija BiH, kojima je unutrašnjim restrukturiranjem bilo osigurano oko 14 miliona KM za pomoć stanovništvu pogođenom poplavama, skinute su sa današnje sjednice Vijeća ministara BIH.

Odgodu izjašnjavanja o ovoj tački dnevnog reda za narednu sjednicu zatražio je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić objasnivši da je materijal kasno dobio.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izmjenom Zakona o budžetu predviđeno je da 8,5 miliona KM za pomoć poplavljenima bude osigurano gotovo ukidanjem regresa za godišnji odmor zaposlenima u institucijama BiH, 2,5 miliona s pozicije grantova Ministarstva civilnih poslova, dva miliona sa stavke za pomoć povratnicima i 800.000 KM iz programa za zapošljavanje Roma.

Po još važećoj odluci, regres za zaposlene u institucijama BiH s koeficijentom za platu većim od četiri (osnovne plate veće od 1.900 KM ) je simbolična jedna marka, dok je zaposlenima s manjim platama regres 300 KM. Predloženom izmjenom ove odluke, svim zaposlenim u institucijama BiH (oko 22.000 ljudi) regres za ovu godinu bio bi jednu marku, čemu su se javno suprotstavili sindikati zaposlenih u policijskim agencijama BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, čije je ministarstvo predložilo izmjene u ovogodišnjem budžetu, izrazio je žaljenje što ova tačka dnevnog reda nije juče usvojena.

“Očekivao sam da ćemo imati više solidarnosti i spremnosti na odricanje prava na regres. Namjera nam je bilo da se ovih skoro 14 miliona iz različitih izvora obezbijedi za postradalo stanovništvo”, rekao je Špirić, podsjetivši da je Vijeće ministara ranije odlučilo da se svi zaposleni u institucijama BiH odreknu svoje jednodnevne zarade iz plate za maj te pozvao one koji se tog novca još nisu odrekli da to urade.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Od ukupno oko 22.000 zaposlenih u institucijama BIH, jednodnevne zarade odrekla se 13.361 osoba, od toga 4.237 zaposlenih je iz Oružanih snaga BiH, a 9.124 su ostali službenici, funkcioneri i zaposlenici. Postoji mogućnost da iz OS BiH bude još onih koji su se odrekli zarade jer su imali problem kod obračuna plata zbog velikog broja zaposlenih”, kazali su u Ministarstvu finansija i trezora.

Agencije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME