AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nadležne sekcije evropskog Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja održaće u srijedu, 9. septembra, u Briselu sastanak o problemu izvoza mlijeka iz BiH u EU, i moguće je da već tog dana buee omogućen izvoz našeg mlijeka.

Potvrdio je ovu vijest direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba. Rekao je kako postoje velike šanse da domaći proizvođači mlijeka budu ekspresno stavljeni na listu certificiranih izvoznika.

“Sastanku će prisustvovati članice nadležnog evropskog komiteta. Na tom sastanku se odluka donosi prostom većinom i niko nema pravo veta. Očekujem da ćemo odmah nakon sastanka dobiti informaciju o odluci koju donesu”, rekao je Kalaba.

On je napomenuo da neće biti potrebno objavljivati tu odluku, već će se, po principu automatizma, vratiti ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti proizvode u EU.

Kalaba je istakao da očekuje pozitivan ishod sastanka kako bi mljekari iz BiH mogli bez ikakvih smetnji izvoziti svoje proizvode u EU, odnosno da će biti odbačeni prigovori hrvatske strane.

Evropska komisija suspendirala je proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje.

bh-index.com