Portal 072info

Odaberite dragi kamen prema vašem mjesecu rođenja i otkrijte sve o sebi

Drago i poludrago kamenje danas je prije svega popularno kroz nakit, ali je odavno poznato njihovo svojstvo da djeluju protiv lošeg raspoloženja i bolesti te promiču mir, samopouzdanje i sreću.

Svaki mjesec u godini ima kamen koji u tom razdoblju najviše utječe pa tako ovisno o mjesecu rođenja požete saznati koji je kamen idealan baš za vas (tablica na dnu):

Osobe koje se razumiju u poludrago kamenje reći će da je najbolje da ‘kamen odabere tebe’.

Januar

Granat je prekrasni mineral, a naziv mu potječe iz latinskog ‘granum’ što znači zrno šipka. Uz njega su vezani brojni mitovi. Nosili su ga križari, koji su vjerovali da će im on osvjetljavati put do kuće. Na Istoku je granat najrasprostranjeniji i najstariji talisman. U prošlosti je tamnocrveni granat bio jedan od najpopularnijih poludragih kamena medu čarobnjacima, vjerovali su da nakit od njega štiti od svakog zla.

Kako djeluje: Potiče odvažnost i hrabrost, jača povjerenje i snagu volje, potiče vjernost i iskrenost. Razvija našu fantaziju i želju za isprobavanjem nepoznatog. Njegova bordo boja označava magičnu moć ljubavi i strasti, čiste i nevine ljubavi. Granat označava ljubav i vjernost a onog tko ga nosi ispunjava ljubavlju, neranjivošću i dobrim raspoloženjem. Poučava nas kako slušati glas svoje duše a ne stereotipe i predrasude.

Februar

Ametist je u prvom redu kamen duhovne čistoće, mudrosti, meditacije ili biskupov kamen. On je simbol promjene, otvara  mnoge tajne života, pomaže nam shvatit značenje snova i vizija, obogaćuje naš pogled u budućnost. Podržava stvaranje novih ideja i dodaje im motivaciju za razvoj

Kako djeluje: Pomaže razbistriti glavu pa ćeš uz pomoć ovog kamena misliti brže i britkije. Također daje spokoj i mir.

Mart

Akvamarin je kamen mistika i traženja čistoće srca, hrabrosti i odvažnosti. Zbog svojih boja donosi nam radost, svijetlo i nadu. Po starim vjerovanjima akvamarin je kamen vizionara, lječitelja, zaštitnik je mornara i putnika na moru. Nositelj ovog kamena zadržava mladost, partnersku vjernost i blaženost ljubavi i sreće.

Kako djeluje: Ovaj će kamen smiriti živce, donijeti ljubav, nadu i sreću.

April

Stari Grci dijamante su smatrali suzama bogova. Nerijetko se smatra savršenstvom jer svojim izgledom i neuništivošću simbolizira jaku volju, snagu, moć i ljepotu. Nošenje dijamanta potiče hrabrost, nadu i velikodušnost čovjeka koji ga nosi, a u srednjem vijeku se vjerovalo da ima moć u borbi protiv zlih sila. Danas je simbol ljubavi i obećanja vječne odanosti.

Kako djeluje: Potiče osjećaj hrabrosti, nepobjedivosti i dobroga zdravlja.

Maj

Ljepotu smaragda cijenili su egipatski faraoni kao Kleopatrin kamen. U plemenu Inka smatran je “svetim kamenom”. Smaragd slovi za dragulj besmrtnosti, mladosti i proljeća, donosi sreću i pobjeđuje iskušenje, a njegova kristalna zelena boja ulijeva mir, daje nadu, pojačava osjećaje i produbljuje strasti. Pomaže nam slušati, razumijeti, suosjećati sve koji trebaju našu pomoć.

Kako djeluje: Donosi sreću, ljubav i vjernost. Kaže se da promijeni boju ako je dečko nevjeran.

Juni

Tokom povijesti, brojne kulture vjerovale su da su biseri mjesečeve suze. Budući da ih se uzgaja organski smatra se da pomažu onome koji ih nosi da budu u kontaktu s prirodom i žive jednostavnim životom. Biseri potiču i mudrost, smirenost, dostojanstvo, poštenje i darežljivost.

Kako djeluje: Potiče skromnost, ritam, skromnost i ljepotu.

Juli

Rubin je simbol vatrenog srca, životne energije i ljubavnih emocija. Zato je rubin simbol velikih ljubavi i ljubavnika. Rubin spaja duhovno i materijalno.

Kako djeluje: Osjećat ćeš se kao da je cijeli svijet tvoj, kao da si rođena pod sretnom zvijezdom. Potiče osnaživanje prijateljstva, snage, osjećaja harmonije i entuzijazma.

August

Peridot, naziva se još i olivin ili krizolit. Njegov sjaj daje nam toplinu, životnu radost, svježu energiju te kao svi ostali zeleni minerali umiruje i pročišćava cijeli naš ogranizam. Unosi toplinu u čovjekov emotivni život, razvija mentalne sposobnosti, umiruje i uravnotežava naše misli. Peridot je kristal inspiracije i prosvijetljenja. Otklanja nesigurnost, bezmoćnost, melankoliju, depresiju te ublažava tugu. Vrlo je širok njegov utjecaj na psihičkoj razini.

Kako djeluje: Donosi uspjeh, mir i ljubav. Također pomaže kod noćnih mora.

Septembar

Safir je simbol neba. Pripada planeti Saturn. Vjeruje se da svome nositelju donosi snagu, čast i vječni život. Od srednjeg vijeka Safiru se pripisuju najviše duhovne vrijednosti.

Kako djeluje: Ovaj kamen zadužen je da se osjećaš dostojanstveno, odano, smireno, čisto, mudro.

Oktobar

Postoje žuti i ružičasti opal. Opal žuti pojačava intuiciju, harmonizira duševno stanje, te se koristi za liječenja depresije. Ružičasti opal je kamen srca, koji umiruje nemir i emotivna uzbuđenja. Daruje nam mir i ravnotežu. Pokazuje nam kako živiti s pregledom u sadašnjosti. Pomaže nam riješit se srama i treme, osjećaja manje vrijednosti. Razvija ljubav prema svemu što nas okružuje.

Kako djeluje: Potiče nadu, nevinost i čistoću.

Novembar

Topaz donosi obilje i dobro zdravlje. Poznat kao kamen ljubavi i sreće, doprinosi uspješnom ostvarivanju ciljeva. Potiče izražavanje ideja i prenošenje mudrosti.

Kako djeluje: Vezuje se uz iscjeljivanje, mudrost, hrabrost, iskrenost i toplinu.

Decembar

Tirkiz stvara snažno polje djelovanja okolo našeg tijela i tako nas čuva od negativnih energija. Smatra se da je odličan čuvar protiv crne magije i svih štetnih utjecaja. Tirkiz ima jedno neobično svojstvo, kod nadolaska loših situacija ili gubitka zdravlja upozorava nas na promjene tako da mijenja svoju boju.

Kako djeluje: Donosi sreću, radost i dobru sudbinu.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak