Odbor Javnog RTV sistema usaglasio novi način plaćanja RTV takse

Odbor Javnog RTV sistema BiH jednoglasno je usvojio prijedlog novog modela naplate RTV takse putem poreza. Usaglašene su i izmjene i dopune Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu. Sada je na potezu Vijeće ministara BiH.

Novi model naplate RTV takse, takozvani medijski porez za javne emitere, omogućio bi da javni servisi u našoj zemlji dostignu nivo koji bi se mogao nazvati evropskim i razvojnim. Na taj način, smatraju čelnici entitetskih radio-televizija, javni servisi bili bi tamo gdje i pripadaju, u civiliziranom dijelu svijeta. No, prije toga Vijeće ministara trebalo bi podržati dogovor tri emitera.

“Sada Vijeće ministara i premijer Denis Zvizdić imaju dobru priliku da postave stvari na evropski kolosijek, kolosijek razvoja, slobode i nezavisnosti javnih servisa“, istaknuo je generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić.

Novi prijedlog Odbora sistema promijenio bi omjer raspodjele prihoda od RTV takse, što je Odbor također jednoglasno prihvatio. Predviđa se da bi se novim modelom prikupljalo više nego sada novca, u najboljem slučaju oko 90 miliona maraka.

“Onog momenta kad se izmijeni krovni zakon, vlade entiteta bi sklopile sporazum kao sporazum dvije strane, gdje bi se dogovorili na koji način bi bili izmijenjeni određeni zakoni koji omogućuju prikupljanje tih direktnih poreza i upućivanje na jedan račun javnih emitera“, pojašnjava direktor RTRS-a Draško Milinović.

Copy

Naplata RTV takse putem poreza praksa je mnogih evropskih zemalja. Otud i očekivanje da će ovaj prijedlog biti upućen već na prvu narednu sjednicu Parlamenta BiH. 

federalna.ba

 

Prethodni članakZENICA: Akcija pojačane kontrole vozila sa akcentom na kontrolu preticanja i brzine kretanja
Sljedeći članakPet kandidata u borbi za predsjednika FIFA-e