Portal 072info

Odbor za međureligijsku saradnju Zenica sastao se s Gradonačelnikom

Danas se Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović susreo sa članovima Odbora za međureligijsku saradnjuZenica. Delegaciju je predvodio dr. don Ivan Lovrić, ravnatelj KŠC “Sveti Pavao” Zenica. Pored njega tu su bili i mr.Jakub ef. Salkica, paroh Marko Maleš, Josip Udiljak, predstavnik Jevrejske zajednice i Kenan Hodžić izvšni sekretar Odbora.

Članovi Odbora upoznali su Gradonačelnika o svom šestogodišnjem djelovanju u Zenici na polju međureligijskog dijaloga i izgradnji institucionalne saradnje vjerskih zajednica i crkava. Istakli su da je Zenica kroz rad Odbora  postala jako središte međureligijskog dijaloga u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Razgovarano je i o položaju Ureda Odbora za međureligijsku saradnju koji dosada nije imao stalno finansiranje što je dovodilo i dovodi u pitanje održivost sekretarijata.

U cilju konačnog rješavanja ovoga pitanja prezentovan je prijedlog Protokola o saradnji između Odbora za međureligijsku saradnju kao dijala Međureligijskog vijeća BiH za Zenicu i Grada Zenice.
Gradonačelnik je istakao kako je važno održati ovaj nivo međureligijske saradnje te obećao da će razmotriti predloženi Protokol.

Predstavnici Odbora za međureligijsku saradnju poklonili su Gradonačelniku Monografiju vjerkih zajednica i crkava u BiH te razmijenili čestitke za nastupajuće božićne i novogodišnje blagdane.

Podijelite članak