Odbrana od zajedničkog neprijatelja: Njemačka nudi Poljskoj sisteme Patriot i Eurofightere

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Njemačka je ponudila Varšavi odbrambeni raketni sistem Patriot kako bi joj pomogla da osigura svoj zračni prostor nakon što se zalutali projektil srušio u Poljskoj prošle sedmice, izjavila je ministrica obrane Christine Lambrecht.

Njemačka vlada već je rekla da će svom susjedu ponuditi daljnju pomoć u zračnom nadzoru s njemačkim Eurofighterima nakon incidenta, koji je u početku pobudio strah da bi se rat u Ukrajini mogao preliti preko granice.

ČITAJ JOŠ:  Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto

“Ponudili smo Poljskoj podršku u osiguravanju zračnog prostora – s našim Eurofighterima i sistemima protivzračne obrane Patriot”, rekao je Lambrecht.

Čini se da je projektil koji je prošle sedmice pogodio Poljsku, usmrtivši dvoje ljudi, ispalila ukrajinska protivzračna obrana, te da se ne radi o ruskom udaru, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg.

Sistemi protivzračne obrane kao što je Raytheonov Patriot izgrađeni su za presretanje dolazećih projektila.

NATO je krenuo u jačanje protivzračne odbrane u istočnoj Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Više od desetak NATO saveznika predvođenih Njemačkom u oktobru je pokrenulo inicijativu za zajedničku nabavku sistema protivzračne odbrane za nekoliko nivoa prijetnji, uključujući Patriot.

ČITAJ JOŠ:  Novi paket podrške: Njemačkim radnicima po 3.000 eura pomoći

Njemačka je imala 36 Patriot jedinica tokom Hladnog rata. Njemačke snage trenutno imaju 12 jedinica Patriot, od kojih su dvije raspoređene u Slovačkoj.

Klix

GODISNJICA
MARKETING