Odbrana potpuno diskreditirala svjedokinju Pezo: Nakon razgovara sa Ramom Isakom kćerka dobila posao u inspekciji

NASTAVLJENO SUĐENJE U PREDMETU “ZENICATRANS”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na Kantonalnom sudu u Zenici danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zenicatrans”, izvođenjem dokaza Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i to saslušanje svjedoka Mubere Pezo, dugogodišnje radnice Gradske uprave Zenica koja je potvrdila kako u nadležnosti Službe kojom je rukovodila nije bilo preduzeće “Zenicatrans”, piše “072info”. 

Inače, odbrana optuženih u više navrata osporila je saslušanje Pezo, smatrajući je irelevantnim svjedokom, što je na kraju danas i sama potvrdila kazavši da je išla na razgovor kod poltičara Rame Isaka koji je u snimljenim videoporukama na svom Facebook profilu prijetio prvooptuženom Kasumoviću, kazavši da ga treba završiti, a nakon čega je išla davati izjavu u Tužilaštvo ZDK, da bi prije tri mjeseca njena kćerka dobila posao u inspekciji kojom je donedavno upravljao i kontrolisao njen rad upravo Isak. 

Inače, ispitivanje Pezo od strane tužilaštva, u najvećoj mjeri je proteklo u njenom poimanju organizacije rada Gradske uprave, pričama koje su dolaskom novog gradonačelnika kružile zgradom… Ocijenio je to i Asim Crnalić, advokat Fuada Kasumovića, kazavši kako je ispitivanje tužiteljice više ličilo na tračarenje. 

-Ovo je klasično tračarenje. Da li je neki raniji načelnik imao šefa Službe kabineta ili nije, sasvim je irelevantno – prigovorio je Crnalić.

Crnalić: Ispitivanje svjedokinje klasično tračarenje

I prvooptuženi Kasumović podvukao je kako mu nije jasno zašto se danas saslušavala Pezo jer nije imala nikakve veze sa preduzećem “Zenicatrans”.

-Ne razumijem zašto se odugovlači suđenje, iako imam pravo na pravično i ekonomično suđenje. Tužilaštvo je predložilo toliko svjedoka da će ovo suđenje trajati godinama i to je jedini cilj – odugovlačenje. Svjedokinja Pezo nije imala nikakave veze sa “Zenicatransom”, osim što se vjerovatno samo vozila autobusima – ocijenio je on.

Jesenka Rešidović, advokatica optužene Almire Baručija Kapidžić o kojoj je danas Pezo najviše govorila, pitala je svjedokinju da potvrdi da li je 2017. godine izmijenjena sistematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi Zenica, koja je urađena po EU standardima, što je dugogodišnja zaposlenica i potvrdila.

-Po prvi put u toj sistematizaciji po EU standardima uspostavljena je Služba kabineta gradonačelnika koja do tada nije postojala. Do marta 2017. godine jedino Zenica nije imala takav kabinet – konstatirala je Rešidović.

Pezo je potvrdila i to kako je dolaskom za načelnika rahmetli Husejina Smajlovića, baš kao i kasnije dolaskom Kasumovića, uspostavljen drugi sistem rada. 

Optuženi Vahdet Drino konstatirao je kako je 10. decembra 2021. godine Tužilaštvo ZDK saopćili da su ispitani svi svjedoci u predmetu “Zenicatrans”, međutim, 20. januara 2022. godine u Tužilaštvu ZDK ispitana je, mjesec i deset dana poslije, Pezo. 

-Bili ste pomoćnik gradonačelnika u Službi za komunalne poslove i ekologiju, a u Vašoj nadležnosti bila su i određena preduzeća. Je li “Zenicatrans” bio u Vašoj nadležnosti – pitao je Drino, a Pezo je izričito kazala da to preduzeće nije bilo u njenoj nadležnosti.

Drino: Ukazao na nelogičnosti

Optuženi Edin Mehić, kao i drugi advokati odbrane, potpuno su diskreditirali svjedokinju Pezo koja je potvrdila da je nakon sastanka sa Ramom Isakom, njena kćerka nakon sedam godina rada kod privatnika dobila posao u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK, a koja je bila pod ingerencijom Isaka koji je bio dio prethodne vlasti u ZDK.

Mehić je, čemu se protivilo Tužilaštvo baš kao i sama svjedokinja, pitao Pezo prije koliko je zaposlena njena kćerka, da bi nakon negodovanja priznala da je to bilo prije tri mjeseca.

-Da li ste prije zaposlenja kćerke bili na razgovoru kod Rame Isaka – pitao je on, što je svjedokinja potvrdila.

Pezo: Prije nego joj je kćerka dobila posao, bila na razgovoru kod Rame Isaka (A-SDA – NES)

Odbrana je istakla kako je veoma simptomatično i to kako je Pezo bila sa Isakom, a potom je davala izjavu u Tužilaštvu, da bi prije tri mjeseca njena kćerka dobila posao u inspekciji. 

Suočena sa naprijed navedenim, Pezo je prijetećim tonom poručila Mehiću kako na ovom neće ostati.

Posebno je paradoksalno da je danas trebao biti saslušan i svjedok Sabahudin Ibrahimagić, direktor Porezne uprave Zenica, međutim, tužiteljica, kako je objasnila, nije bila spremna da ispituje ovog svjedoka iako je on danas uredno pozvan i odazvao se pozivu suda, dakle svi su znali da će biti dostupan za ispitivanje.

Tužiteljica ponovo nespremna ispitivati svjedoke

To možda i najbolje govori koliko je Tužilaštvu stalo da ovaj sudski proces završi za kratko vrijeme odnosno odugovlači, na šta prvooptuženi Kasumović sve vrijeme i upozorava. Podsjetimo, sam pritvor optuženima u ovom predmetu uslijedio je jer Tužilaštvo za godinu istrage nije stiglo ispitati sve svjedoke, pa su to, nakon medijskih natpisa, učinili za sedam dana nakon čega su Kasumović i Drino pušteni iz pritvora.

-Svjesno se ovo odugovlači. Patite nas sve ovdje. Čovjek je suspendovan, ne prima punu plaću. Zašto ovo dozvoljavate, imam pravo na ekonomično suđenje, zašto se ispituju ljudi koji nemaju veze sa “Zenicatransom”. Ispitana su dva ključna svjedoka Tužilaštva i to Jusuf Borić i Jugoslav Anđelić, a nakon njihovih saslušanja Tužilaštvo treba podići istragu i njih procesuirati, a ovaj postupak okončati – ocijenio je prvooptuženi Kausmović.