fadil novalic Armin Durgut Pixsell
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 30, 2021 @ 16:17
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Pred Sudom BiH sutra je trebao biti nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na sumnjivu nabavku 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu prošle godine za 10,5 miliona KM. ali je ročište zakazano s početkom u 9 sati odgođeno.

Ova informacija potvrđena je za Fokus u Sudu BiH, a iz ove pravosudne institucije pojasnili su i razloge zbog kojih ročište neće biti održano.

-Ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” je odgođeno zbog neispunjenja procesnih pretpostavki za održavanje ročišta odnosno nemogućnosti pristupa jednog od branilaca- naveli su iz Suda BiH za Fokus.

Nezvanično saznajemo da iz opravdanih razloga sutrašnjem ročištu ne može prisustvovati advokatica Senka Nožica, inače braniteljica optužene Jelke Milićević, federalne ministrice finansija.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na sutrašnjem ročištu kao svjedoci Tužilaštva BiH o svojim saznanjima u vezi s nabavkom 100 respiratora ACM812 A koji su plaćeni oko 10.5 miliona KM, a danas čak nisu ni u upotrebi, nego se i o njihovoj namjeni vodi istraga u Tužilaštvu KS, nabavke trebali su govoriti uposlenici Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Nermina Fejzić, Jasmina Imamović, Nisveta Kandić i Enes Memić.

Nije poznato kada će biti stvoreni uvjeti za nastavak suđenja u ovom predmetu koje je počelo krajem januara ove godine.

Inače, prvooptuženi u ovom predmetu, Fadil Novalić iskoristio je odgodu ročišta da bi umjesto danas, kako je ranije bilo najavljeno pregovore sa predstavnicima sindikata rudnika u FBiH o njihovim zahtjevima nastavio ipak sutra u 10 sati.

LIDER