Portal 072info

Odlazak na posao biciklom snižava holesterol i smanjuje rizik od rane smrti

Prednosti vožnje bicikla u odnosu na automobil čine se beskrajnim. Svi pričaju o njima, ali kada treba doći do praktične primjene ovog načina života, možda će to ipak za neke biti problem. Evo nekoliko razloga koji su dovoljno dobri da vas uvjere da trebate početi. Osim što je dokazano da vožnja bicikla produžava život i donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, poznato je da je ovo i ekološki prihvatljiv način prijevoza, prenosi Health24.

Produžava život

U studiji Andersona Larsa Boa, koja je provođena u Danskoj skoro 14,5 godina i koja je obuhvatila 30.000 ljudi, otkriveno je da su ljudi koji su vozili bicikl u prosjeku tri sata sedmično smanjili rizik od rane smrti za 40 posto u odnosu na ljude koji nisu vozili bicikl.

Snižava holesterol

U Perthu u Australiji provedeno je istraživanje pod nazivom “Biciklizam 100” i pozvano je 100 putnika da se voze biciklom na posao nekoliko dana u sedmici. Njihovo zdravstveno stanje je praćeno i istraživači su otkrili da se njihov HDL (dobar holesterol) povećao, dok je njihov LDL (loš holesterol) znatno smanjen. Njihova aerobna sposobnost evidentno je poboljšana i njihov rizik od srčanog i moždanog udara se smanjio.

Nećete imati problema s parkiranjem

Teško je pronaći adekvatno mjesto za parkiranje, a plaćanje je još gore. Putujući na biciklu, možete efektno izbjeći jutarnje nevolje pri traženju mjesta za parkiranje tako što ćete jednostavno unijeti bicikl u svoju kancelariju ili ga svezati ispred.

Ekološki prihvatljivo

Zvanično, Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra, ali to ne bi trebalo da bude jedini dan kada ćete otići na posao na biciklu. Osim što ćete na ovaj način sačuvati i poboljšati zdravlje, također ćete raditi i na čuvanju planete od štetnog zagađenja do kojeg dovode automobili.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 40
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME