Odlazak radno sposobnog stanovništva već ostavlja ozbiljne posljedice na privredu

industrija tk fena 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Obim industrijske proizvodnje u Tuzlanskom kantonu , prema podacima za jedanaest mjeseci prošle godine, ostvario je rast od 3,5 posto u odnosu na isti period 2020 godine.

Rast obima industrijske proizvodnje je ostvaren u kategorijama intermedijarni proizvodi za 11 posto i kapitalni proizvodi za 35,5 posto. Došlo je do pada obima proizvodnje u kategorijama trajni i netrajni proizvod za široku potrošnju od 10 posto i proizvodnja energije od 3 posto.

ČITAJ JOŠ:  Bh. građanima Hrvatska izdala 16.000 radnih dozvola

Ostvaren je uvoz od 2,37 milijardi KM , što je za 28,4 posto više u odnosu na 11 mjeseci 2020. godine. Najviše su se uvozile industrijske robe koje se koriste za proizvodnju u bh. industriji.

– Ukupni izvoz iz TK je u 2021. godini bio 2,1 milijardu KM što je za 24 posto više u odnosu na 2020. godinu. Najviše se izvoze industrijski proizvodi, posebno metaloprerađivačke i hemijske industrije – izjavio je za Fenu Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

ČITAJ JOŠ:  Metalska industrija u BiH: Radnici odlaze iako imaju “dobre plate”

Tuzlanski kanton tradicionalno najviše posluje sa Evropskom unijom, odnosno sa Njemačkom i Austrijom kao i sa zemljama regiona.

– Vanjskotrgovinski deficit je 304 miliona, a pokrivenost uvoza izvozom je 87,17 posto – izjavio je Kikanović za Fenu.

Sa 31.12. 2021. godine u TK je na evidenciji bilo 103.508 zaposlenih osobe i 70.301 nezaposlena osoba.

– Negativni trend odlaska radno sposobnog stanovništva već ostavlja ozbiljne posljedice na privredu koja ne može da pronađe adekvatne kadrove za svoje potrebe – izjavio je Kikanović.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas
GODISNJICA
MARKETING