ODLIČNA CIJENA: Maline isplaćene po cijeni 7 i 8 KM po kilogramu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Sezona malina za bosanskohercegovačke malinare još uvijek je u nezvijesnosti, a sve zbog otkupne cijene koja još uvijek kod hladnjačara nije zvanična, piše 072info.

Pozitivan primjer vrijednog i poštenog radnika i otkupljivača je Izudin Džinić Zutko iz Željeznog Polja kod Žepča koji je prošle godine 23.08 isplatio svojim kooperantima novac za “keš” ali i na račun, kome je kako odgovaralo.

“Bavim se već 7 godina radom otkupljivanja jagodičastog voća, ali i šumskih plodova. Što se tiče cijene maline u 2022. godini, moji kooperanti su isplaćeni po 7 i 8 KM neko na račun, neko odmah za “keš”. U Željeznom Polju je otkupljeno oko 70 tona od preko 100 kooperanata, ukupna vrijednost je bila preko pola miliona maraka. Zadovoljan sam proteklom sezonom, a već se priremam i za predstojeću gdje se ljudi slobodno mogu obezbijediti za siguran otkup i dogovorenu cijenu”, ali i za mognućnost plaćanja maline odmah na licu mjesta za “keš”, rekao je Džinić za 072info.

ČITAJ JOŠ:  ZDK: Besplatnom obukom vozača privrednici sami osiguravaju radnu snagu

Nažalost, većina bh. malinara još uvijek nije isplaćena.

Plovode su predali otkupljivačima bez novca i tako ostali na čekanju i milosti hladnjačara koji još uvijek nisu ni objavili konačne cijene.

U pojedinim bosankohercegovackim gradovima održani su i protesti zbog otkupa i ne objavljivanja cijene, ali bez pozitivnog iskoda.

Malinari se nadaju da će svoj teško zarađeni novac na kraju isplatiti.

072INFO TV