Portal 072info

Odlučila je posuđe premazati krompirom, razlog će vas natjerati da i vi uradite isto

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoju djecu, stoga što manje hemije pri čišćenju – to bolje za vas. Tave od raznih materijala su nezamjenjive u pripremi hrane. Koristimo ih vrlo često, a ponekad ne samo jednu, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihovom dnu i sa svih strana, nataloži deblji sloj masnoće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Također, one željezne su sklone i hrđanju. Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su nedovoljno efikasne, a ponekad nisu uopće ni učinkovite. S hemijskim sredstvima moramo obavezno raditi s gumenim rukavicama, a miris (da ne kažemo smrad) od svih tih proizvoda je nepodnošljiv i može izazvati alergiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Međutim, postoje vrlo jednostavni načini uklanjanja zagorene masnoće i to brzo, bez upotrebe hemije. Jednostavan način za očistiti posuđe od hrđe i masnoće.

Krompir

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ogulite jedan sirovi krompir srednje veličine ili veliki. Prerežite ga na pola po visini i jednu polovicu umočite u sodu bikarbonu. Za uklanjanje hrđe na željeznim tavama, bit će dovoljno umočiti takav krompir u sol. Trljajte krompirom, kao spužvom, dno lonca ili tave. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirirati. Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tava ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati krompir, odnosno, povremeno odsijecati zaprljani dio.

Također, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu ili sol, jer masnoću, u stvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone. Masnoću na unutrašnjim zidovima lonca možete ukloniti i uz pomoć običnih vrećica čaja, samo 2-3 vrećica čaja i doviđenja masnoći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za ovu potrebu kupiti najjeftiniji čaj u vrećicama. Uzmite suhu, nekorištenu vrećicu čaja i jednostavno pređite s njom po unutarnjem zidu lonca na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primijetiti kako se masnoća otapa, kao da se upija u čajnu vrećicu. Masnoću s vanjskih strana posuđa možete također ukloniti kuhanjem istih u otopini sode bikarbone. Uzmite veći lonac u koji može stati tava ili lonac, stavite u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom.

Kuhajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahtijeva vrijeme, piše uspešnažena.com.

Ako ga imate, to je najučinkovitiji način eliminiranja stare masnoće sa svih posuda. Na ovaj način možete iskuhavati cjedila, vilice, žlice, poklopce i druge predmete.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME