Portal 072info

Odluka Vlade: Ko u Federaciji BiH ne mora izdavati fiskalni račun

U junu 2011. godine tadašnji premijer Federacije BiH Nermin Nikšić potpisao je Odluku kojom je određeno ko nije u obavezi evidentirati promet putem fiskalnih kasa.

Na web stranici Porezne uprave Federacije BiH navedeno je da fiskalne kase ne moraju imati ustanove i firme koje se bave sljedećim djelatnostima: javne zdravstvene ustanove, organi uprave i upravnih organizacija, djelatnosti pravnih lica koja vrše profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom i registrovanu djelatnost obavljaju upošljavanjem preko 50 posto osoba sa invaliditetom, čiji stepen invalidnosti iznosi najmanje 50 posto, prenosi Faktor.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fiskalnu kasu ne mora imati Crveni krst/križ Federacije BiH i druge humanitarne djelatnosti humanitarnih organizacija, udruženja i fondacija koja nisu registrovana za obavljanje privredne djelatnosti.

Ni taksisti nemaju obavezu posjedovanje fiskalne kase, ali samo fizička lica koji taksi djelatnost obavljaju samo sa jednim vozilom, što znači da taksi firme moraju posjedovati fiskalne kase.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Porezni obveznici koji paušalno plaćaju porez na dohodak također ne moraju imati fiskalnu kasu.Komisija za vrijednosne papire, Registar vrijednosnih papira i društava za upravljanje fondovima, prilikom obavljanja poslova finansijskog posredovanja također ne moraju posjedovati fiskalne kase.

Ni trgovci koji prodaju na tržnicama na malo (pijacama), koja se obavlja izvan trgovačkih radnji koje su rješenjem nadležnog organa registrovane za djelatnost trgovine i prodaja na štandovima i stolovima izvan tržnica na malo, koja se obavlja na mjestima za koje je nadležni organ izdao odobrenje, ne moraju posjedovati fiskalne kase.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odlukom Vlade FBiH iz 2012. godine i advokatima je ukinuta odredba o posjedovanju fiskalnih kasa.

Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME