Portal 072info

Odmah se operite: Znate li koji dio vašeg tijela sakuplja najgore prljavštine?

Lična higijena vrlo je važna za održavanje zdravlja. No čak i kada se redovito tuširate, postoji dio tijela na kojem se svakodnevno može nakupiti više od 67 vrsta bakterija…

Tuširanje je vrlo važan dio osobne higijene. tijekom dana, na odjeći, kosi i koži u svoj dom donesemo brojne mikroorganizme koji mogu biti opasni za naše zdravlje.

No, iako ste se istuširali i oprali kosu, postoji dio na vašem tijelu koji se smatra najprljavijim te zadržava prljavštinu čak i nakon što ste se ‘bacili’ pod tuš. Riječ je o pupku koji je najnedostupniji dio na našem tijelu i time može postati pravo leglo bakterija.

Pravilan pupak je uvučen, a zbog svog oblika u njemu se vrlo brzo i lako sakupljaju znoj, dlačice s odjeće, mrtve stanice kože, losion i sapun.

Takav spoj savršeno je mjesto za razvoj mikroorganizama, zbog čega, ako ga ne perete pravilno i detaljno, može postati uzrok neugodnih mirisa, ali i zdravstvenih tegoba poput infekcije.

Istraživanje je pokazalo kako se u uvučenom pupku (u njegovim naborima i usjecima) može sakupiti čak 67 različitih vrsta bakterija, bez obzira na tuširanje. Želite li ovaj dio tijela održavati na detaljan i pravilan način upotrijebite ovaj jednostavan trik s štapićem za uši.

KAKO PRAVILNO PRATI PUPAK?

Uvučen pupak:

1. Prije tuširanja, štapić za uši umočite u medicinski alkohol te njime detaljno očistite svaki dio pupka.

2. Tijekom tuširanja, na novi štapić za uši nanesite malo gela za tuširanje te, kao i s alkoholom, štapićem pređite kompletnu unutrašnjost pupka.

3. Pupak potom dobro isperite mlakom vodom i dobro osušite pamučnom krpicom ili peškirom.

Ispupčen pupak:

Ispupčen pupak lakše je oprati jer nema toliko udubina i nabora u kojima se nakuplja prljavština.

1. Smočite vršak pamučne krpice ili blazinicu te na nju nanesite gela za tuširanje.

2. Istrljajte pupak te ga isperite mlakom vodom i osušite peškirom.

Zadovoljna.hr

Podijelite članak