Portal 072info

Održan sastanak koalicije zemalja o borbi protiv terorizma IS-a

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U sjedištu NATO-a u Briselu je, pod predsjedavanjem američkog državnog sekretara Johna Kerrya, održan prvi ministarski sastanak zemalja okupljenih u koaliciju u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (IS), a među kojima je i BiH. 

Sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija koji je tokom obraćanja učesnicima sastanka naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da i formalno pristupi globalnoj koaliciji i da doprinos u međunarodnoj borbi protiv svih vidova terorizma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Naša aktivna uključenost u koaliciju je logičan naredni korak. Vođeni našim iskustvom ove godine smo zakonski uredili prevenciju odlaska naših državljana u ratne zone, čime je značajno smanjena njihova participacija u Siriji i okolnim područjima. Problem je manji, ali je i dalje prisutan. Ključno pitanje je kako se suočiti sa korijenima krize, siromaštvom i nepravdom kako bi se spriječilo širenje i postojanje novih ali u prirodi sličnih prijetnji. Mi smo posebno zainteresirani radi našeg vlastitog iskustva, strahova i mogućih rješenja koje smo spremni da podijelimo – kazao je Lagumdžija.

Ideologija zasnovana na zloupotrebi bilo koje vjere ili nacionalizmu, radikalizmu bilo koje vrste i segregiranim društvima, uvijek na kraju vodi do terora i ratnog zločina, uključujući  genocid. To se mora napasti vojnom silom, ali može biti poraženo samo našim zajedničkim interesima koji su promocija i kreiranje zajedničkog društva i vrijednosti – regionalno i globalno – društvenim i ekonomskim reformama. Ujedinjeni u različitostima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To je razlog zašto moramo spriječiti kreiranje vakuma dok transformišemo BiH i Zapadni Balkan u EU i NATO države kao zajedničko društvo. To je važno i u kontekstu borbe protiv ISIL-a i bilo kog radikalizma i terora kojima smo bili svjedoci u našoj skorijoj historiji.

Dakle mi smo spremni biti dio „Nikad više“ pokreta u našem dijelu svijeta kao i bilo gdje drugo. Mi nemamo alternativu. Mi ili moramo naučiti da sarađujemo i poštujemo jedni druge – ne samo da jedni druge definiramo po tome što nismo – da slavimo naše različitosti ili svi mi jednostavno nemamo nikakvih šansi –  rekao je Lagumdžija na skupu globalne koalicije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava ministara vanjskih poslova i predstavnika 59 država.

nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME