Portal 072info

Održana konferencija za medije povodom Noći teatra BiH u BNP-u Zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica je već sedmi put koordinator teatarske manifestacije Noć teatra BiH. Ova teatarska manifestacija, koja ima međunarodni karater, ima za cilj da okupi sve radnike i ljubitelje teatarske umjetnosti i ujedini ih u promociji teatarske i izvebene umjetnosti i ostavlja mogućnost publici da upozna pozorište i iz jedne potpuno druge vizure posjećujući scenske izložbene  prostore, radionice i da se upozna sa glumačkim ansamblom i uposlenicima pozorišta.

U četvrtak, 17. novembra sa početkom u 11. 30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je upriličena konferencija za medije na kojoj su učestvovali Merima Handanović, koordinatorica Noći tetara BiH i Denis Krdžalić, izvršni producent.
Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave, ali i ostale oblike scenskih umjetnosti kao što su međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih europskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Handanović je povodom Noći teatra BiH pozvala sve ljubitelje teatra da uživaju u repertaru ovogodišnje manifestacije, te izjavila: ”Učesnice  značajne međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje teatarske djelatnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu. Stoga nam je želja da u subotu 19. novembra/studenog 2016. godine i ovaj put zajednički otvorimo sve bosanskohercegovačke teatre i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, čime obogaćujemo redovan program, ali i zadržavamo naše posjetioce, privlačeći i novu mladu publiku.”

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, publika  će od 15.00 sati u subotu 19. novembra imati priliku da pogleda predstavu „Fejsbukovci“ autora i reditelja Miroljuba Mijatovića. Ulaz je slobodan. U 17.00 sati publika u Zenici će imati priliku da pogleda predstavu „Nakaze“, u režiji Emina Hajrića, za koju je ulaz također slobodan, a svi ljubitelji koncertne sezone BNP-a će imati priliku da u večernjim satima uživaju u koncertu Nene Belana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Krdžalić je na konferenciji za medije istakao kako će ovogodišnja jednodnevna ali i cjelonoćna manifestacija Noć teatra BiH, okupiti sve ljubitelje teatra i da će scenski prostori da postanu mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti.

Učesnici Evropske teatarske manifestacije Noć teatra 2016:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1. Amatersko pozorište “Neretva” Konjic
2. Dječije pozorište Republike Srpske Banja Luka
3. Bosansko narodno pozorište Zenica
4. Sarajevski ratni teatar Sarajevo
5. Banjalučko studentsko pozorište Banja Luka
6. Narodno pozorišteTuzla
7. Kulturno-sportski centar Kakanj
8. Centar za kulturu općine Travnik
9. Srđan Vukadinović
10. Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka
11. Gradski teatar Srebrenik
12. Nevid teatar Banja Luka

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME