Održana sjednica GV Zenica

Objavljeno:

Gradsko vijeće Zenica danas je većinom glasova usvojilo Informaciju Policijske uprave 1 o stanju bezbjednosti za prošlu i prva tri mjeseca ove godine, a zatim i Izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za 2015., sa prijedlogom odluke o rasporedu viška prihoda nad rashodima.

Prihodi u gradskom budžetu, ostvareni u iznosu od blizu 44 miliona maraka, približni su planiranim i ostvarenim rashodima. Ostvaren je suficit u iznosu od 57.250 maraka. “To ne znači da su rezultati rada gradske uprave slabiji, nego da smo se prema javnim sredstvima odnosili domaćinski”, istakao je Dževad Selimović, pomoćnik gradonačelnika za budžet i finansije.

Jednoglasno je Vijeće usvojilo Izvještaj o izvršenju gradskog budžeta, zajedno sa prijedlogom rasporeda viška prihoda. Pohvalnim je ocijenjen rad zeničke policije u prošloj godini, kao i predložene mjere na unapređenju bezbjednosti građana, koje je Vijeću izložio načelnik Policijske uprave I, Admir Gazić. Tokom prošle godine, bilježi se smanjenje svih oblika kriminala za blizu 14 posto, ali su povećani slučajevi remećenja javnog reda i mira, koji su, kako je utvrđeno, prvenstveno uzrokovani alkoholom, vaspitnom zapuštenošću i lošom ekonomskom situacijom.

Policija je u prošloj godini pokrenula kampanju na suzbijanju i prevenciji vršnjačkog nasilja, pojačala oduzimanje nelegalnog naoružanja i nastavila sa akcijama kontrole saobraćaja. U saobraćaju, ali i u oblasti oblasti imovinskog kriminaliteta i remećenja javnog reda i mira, od koristi policiji je sistem video-nadzora.Vijeće je danas usvojilo Akcioni plan za djecu Grada Zenice, kojem je cilj unapređenje položaja najmlađih Zeničana, kroz raznovrsne mjere u oblastima zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, sporta, kulture i rekreacije, kao i izvještaje o izgradnji, uređenju i održavanju gradskih ulica i putne mreže i o realizaciji kapitalnih ulaganja u vodoprivredi.

Do kraja današnje sjednice usvojeni su i izvještaji o radu sedam javnih ustanova i Gradskog pravobranilaštva.

rtvze.ba

DPA | 072INFO
DPA | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Ovo su cijene goriva koje se očekuju od sutra

OD PONOĆI se očekuju nove cijene goriva. Dizel i...

Zahiragić se oglasio o tvrdnjama Žbanić da su joj prijetili s njegovog Facebook naloga

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić nazvao je...

Nezavisna istraga: Izraelci ubili novinarku Al Jazeere

Međunarodni konzorcijum istražitelja, sa sjedištem u Nizozemskoj, objavio je...