Oglas za rješavanje stambenih pitanja branilaca

Ministarstvo za boračka pitanja u Vladi Zeničko- dobojskog kantona raspisalo je oglas za dodjelu novčane pomoći braniocima i članovima njihovih porodica u svrhu rješavanja stambenih pitanja u ovoj godini.

Gradskoj i općinskim službama za boračko- invalidsku zaštitu proslijeđena je Instrukcija o primjeni kantonalne Uredbe o pomoći u rješavanju stambenih pitanja branilaca i njihovih porodica sa popratnim obrascima i upustvima. Prema ranije usvojenom Programu utroška sredstava iz budžeta ovog Ministarstva, za stambeno zbrinjavanje planiran je iznos od 2 miliona maraka.

Ova sredstva će se utrošiti za izgradnju stambenog objekta s ciljem trajnog stambenog rješavanja, zatim za kupovinu kuće ili stana na osnovu kupoprodajnog ugovora iz prošle i ove godine, za prilagođavanje stambenog objekta posebnim potrebama ratnih vojnih invalida i za sufinansiranje izdavanja dozvola za gradnju i legalizaciju stambenog objekta.

U oglasu su jasno navedeni uslovi ko i pod kojim uslovima i kriterijima može računati na ovaj vid pomoći, kao i prioriteti kod odabira aplikanata s obzirom da je u ovakvim situacijama uvijek više zahtjeva i potreba nego raspoloživih novčanih sredstava. 

rtvze.ba