Oglasila se i SDA: Ujedinimo snage, a policija neka istraži porijeklo pisma o umiranju pacijenata

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kolegij SDA poziva na smirivanje političkih tenzija, prestanak javnih prepirki i politizacije borbe protiv pandemije.

Na početku saopćenja navode da vanredno stanje koje je izazvala pandemija zahtjeva od svih aktera političkog i društvenog života punu odgovornost.

“Umjesto svađa i međusobnog optuživanja, potrebno je ujediniti sve snage, na svim nivoima. Obzirom da nabavka vakcina mora biti organizirana s državnog nivoa, pozivamo Vijeće ministara BiH da osigura sporazume za nabavku dovoljnih količina , te da koordinira i pomogne entitetima i kantonalnim vladama da isto to učine. Pozivamo kadrove SDA u Vijeću ministara, Vladi Federacije i kantonalnim vladama da učine sve kako bi se inertni sistem pokrenuo, te da vlastitim angažmanom kompenziraju sporost i moguće opstrukcije u nabavci vakcina”, poručili su iz SDA.

Dali su punu podršku ljekarima i medicinskim radnicima KCUS-a i Opće bolnice, koji uz nadljudske napore i podršku građana uspijevaju držati pod kontrolom pandemiju i savladati bujanje zaraze, koje je trenutno u Sarajevu najteže u Bosni i Hercegovini.

“Ti ljudi zaslužuju punu podršku i pomoć, a ne bespotrebne i neutemeljene političke pritiske, optužbe i uvrede kojima su izloženi. Pružamo punu podršku ljekarima i medicinskom osoblju u svim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, a građane pozivamo da im svojim odgovornim ponašanjem pomognu. Pozivamo nadležne institucije da javnosti predoče istinite informacije o namjeni, referencama i iskustvima u upotrebi kineskih respiratora ACM 812 A”, navodi se u saopćenju.

Pozvali su policiju i nadležno tužilaštvo da hitnom reakcijom spriječe ometanje rada KCUS-a i garantuju sigurnost medicinskog osoblja, kako bi se spriječile fatalne posljedice po liječenje najtežih COVID pacijenata.

“Pozivamo nadležne istražne i pravosudne institucije da ispitaju porijeklo anonimnog pisma u kojem su iznesene neistinite tvrdnje o masovnom umiranju pacijenata na respiratorima ACM 812 A, s očitom namjerom da se izazove panika među građanima, ugrozi proces liječenja i izazove nepovjerenje u ljekare, te da protiv osoba koje stoje iza ovih laži poduzmu zakonom predviđene korake”, zaključuju iz SDA.