OGLASILI SE IZ EUFOR-A: Dodatne snage nastavljaju stizati u BiH (VIDEO)

9DCC819C 390F 4188 A8B4 DB6CB9434BAE

Snage EUFOR-a proteklih dana počele su pristizati u Bosnu i Hercegovinu kao pojačana operativna patrola za podršku partnerima u našoj zemlji.

Građani BiH ovih dana na ulicama svojih gradova moći će vidjeti više vojnih vozila s oznakama EUFOR-a, a njihov dolazak ranije je najavljen kao podrška stabilnosti u našoj državi.

S novim snagama EUFOR-a u Bosni i Hercegovini bit će raspoređeno više od hiljadu vojnika koji će uz Oružane snage BiH garantovati stabilnost, a više od 2.000 njih spremno je u svakom trenutku, kao dodatna podrška, doći u našu državu.

Iz EUFOR-a je ranije saopćeno da je pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom niovu mogla potencijalno uzrokovati i nestabilnost u BiH te da je raspoređivanje ovih snaga mjera predostrožnosti koja se poduzima s ciljem jačanja stabilnosti u BiH.

“Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji, koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja”, naveli su oni ranije.

Da ne prestaju pristizati nive snage govore i današnji snimci u Zenici, kao i na Koridoru Vc. 

Ovi prizori zasigurno bi trebali biti poruka svijetu da EUFOR stoji čvrsto uz našu zemlju, te da neće dozvoliti scenarije poput onog u Ukrajini.

Misija EUFOR Althea u BiH potvrdila je na svom zvaničnom Twitter profilu da je u našu zemlju stiglo svih 500 dodatnih vojnika te da su raspoređeni širom naše zemlje. 

– EUFOR može potvrditi da je svih 500 rezervi sada raspoređeno širom BiH. Raspoređivanje rezervi i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, je mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere iz BiH u održavanju SASE – napisali su.

U videoprilogu pogledajte dolazak dodatnih snaga EUFOR-a u našu zemlju:

Prethodni članakLOMI SVE PRED SOBOM: Sha doživo pomračanje uma zbog Tare
Sljedeći članakMaja Berović izdvojila 70.000 eura za sinovu sobu