Ogorčeni roditelji: Umjesto učiteljice naše djece, direktorica primila svoju snahu

skola
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Roditelji učenika IIa razreda Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Novi Travnik protestvovali su u četvrtak ispred zgrade škole zbog, kako su neveli, nelegalnih radnji u školi. Roditelji, naime, tvrde da je na zadnjem konkursu posao na neodređeno vrijeme, umjesto učiteljice njihove djece, dobila snaha direktorice škole.

“Na konkursu je bila prijavljena snaha direktorice i iako ne želimo ulaziti u privatne stvari, ako ima mjesta u školi za direktoričinu snahu, ima i za našu učiteljicu koja svoj posao obavlja odlično. Ogorčeni smo, djeca plaču, jednostavno ne damo učiteljicu”, rekla je Aldijana Čakić, predstavnica roditelja IIa razreda.

Djecu, kažu roditelji, do rješenja čitave priče, neće slati u školu.

“Nećemo djecu slati u školu, ne damo našu učiteljicu i završena priča”, kazala je Eldina Silajdžija, majka učenice.

Jedan od problema je, kaže Rašid Dedić, djed učenice, što je učiteljica trudna.

“Umjesto da se borimo da naše žene rađaju djecu, mito i korupcija su toliki da se ne smije zaposliti trudna žena. Ona ima troje djece, četvrto na putu, zar je treba na ulici ostaviti sad?”, upitao je Dedić.

Direktorica škole, Nizada Skrobo, kaže kako je istina da je na neodređeno vrijeme zaposlila dvije učiteljice, među kojima je i njezina snaha, napomenuvši kako učiteljica koju su roditelji tražili ostaje do kraja školske godine.

“Žena je primljena u radni odnos na određeno vrijeme i ostat će učiteljica do kraja godine, kako su to roditelji i tražili. Ja ne mogu znati hoće li ona ostati i sljedeće godine. Ovakvi politički pritisci su neprihvatljivi, jer ovo su roditelji koji su u politici nekoj. Ja radim po uredbi, direktor prima kandidate s liste uspješnih koje dostavi komisija. Snaha je imala 100 bodova, a učiteljica o kojoj roditelji govore 96. Ja sam ta koja je morala odlučiti i meni je stvarno teško što sam morala odlučiti. Možda će sporna učiteljica biti na određeno, pa će joj se automatizmom uvezati tri godine i ići će na neodređeno. Ja želim da sve učiteljice ostanu na neodređeno u interesu učenika”, ustvrdila je Skrobo.

Roditelji su najavili da će pisati nadležnom kantonalnom ministarstvu i od inspekcije tražiti da provjeri čitavu proceduru zadnjeg konkursa.

Fena