OHR: Osigurati potrebna sredstva kako bi institucije BiH mogle funkcionirati

ohr
23.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kaznjava negiranje genocida. Na fotografijama zgrada OHR u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Činjenica da institucije BiH u septembru još uvijek rade na osnovu privremenog finansiranja umjesto u potpunosti usvojenog budžeta, pokazuje nepostojanje odgovornosti prema građanima, što traje puno duže od trenutne blokade.

Ovo je odgovoreno Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) na molbu da prokomentiraju mogućnost finansijske blokade institucije BiH u posljednjem kvartalu zbog bojkota insitucija BiH iz RS-a, a nakon što Parlamentarne skupština BiH ni prije toga nije usvojila buždet za ovu godinu.

– Od nadležnih organa se očekuje da osiguraju potrebna sredstva kako bi institucije BiH mogle funkcionirati, a njihovi zvaničnici i zaposlenici izvršavati svoje obaveze i raditi u najboljem interesu građana – navedeno je u odgovoru Feni.