Ojačajte imunitet, spriječite dijabetes i sačuvajte živce uz ukusne pistacije

Podijelite vijest

Redovno konzumiranje pistacija ima brojne benefite, kažu stručnjaci. Ovaj ukusni orašasti plod trebao bi postati redovini dio prehrane jer na puno načina utječe pozitivno na zdravlje.Pistacije su zdravstveni stručnjaci i poznavatelji kvalitetne hrane prepoznali kao odličnu namirnicu koja podiže nivo HDL holesterola, odnosno dobrog holesterola. Osim toga, pomaže i u proizvodnji hemoglobina. Sadrži puno vitamina B6 kojeg stručnjaci nazivaju i piridoksin, a taj je nutrijent neophodan za normalnu proizvodnju hemoglobina, piše Healthdigezt.

Između 90 i 95 posto Amerikanaca s dijabetesom pati od njegovog najčešćeg oblika, dijabetesa tipa 2. Oboljeli bi mogli imati koristi od česte konzumacije pistacija jer on sadrži mineral fosfor koji pomaže u normalizaciji tolerancije glukoze te pomaže u razbijanju proteina u aminokiseline.

Zahvaljujući velikoj količini vitamina B6, pistacije pomažu i u jačanju imuniteta. Medicinski stručnjaci navode kako je manjak vitamina B6 među glavnim razlozima zbog kojih imunitet ponekad ne uspije pobijediti u borbi protiv virusa i infekcija.

Antioksidansi iz pistacija dodatno jačaju tijelo protiv prehlade, gripe i kašlja. Također su odlični za bolju funkciju živčanog sistema te kožu čine mlađom i ljepšom, napominju stručnjaci.

KLIX


Podijelite vijest