AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport / Svijet

Najvatreniji navijači fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine imae priliku po prvi put u istoriji naše zemlje otputovati na veliko takmičenje i bodriti ”zmajeve” na utakmicama svjetskog prvenstva u Brazilu.

Smotri najboljih svjetskih fudbalskih ekipa prisustvovaće bh. navijači koji su uspjeli izdvojiti poveću sumu novca za putovanje, smještaj i utakmice u Brazilu, koja ovisi od aranžmana za koji su se opredijelili.
Kako je Agenciji FENA kazao predstavnik Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH u Brazilu Adnan Džemidžić, Sušićeve izabranike na sve tri utakmice u Rio de Ženeiru i Salvadoru bodriće između 4.000 i 5.000 navijača.

– Grupa od oko 200 ”BH Fanaticosa” kupila je karte preko Saveza i registrovala se na FIFA-inoj stranici. Očekujemo da će na svakoj utakmici biti između četiri i pet hiljada naših navijača, ali ne možemo tačno reći koliko njih dolazi iz BiH a koliko iz dijaspore. Najljepši podatak je da će cijeli Brazil navijati za BiH – rekao je Džemidžić.

Navijači BiH koji su odlučili posjetiti daleki Brazil, pored utakmica reprezentacije moći će se družiti u fan zonama, odsjedati u hotelima od tri i četiri zvjezdice, obilaziti znamenitosti i uživati u čarima najveće južnoameričke države.

Turističe agencije iz BiH ponudile su nekoliko aranžmana za Brazil, od kojih je većina za jednu utakmicu (BiH – Argentina), dvije utakmice u kombinaciji s hrvatskim turističkim agencijama (Brazil – Hrvatska i BiH – Argentina), te sve tri utakmice reprezentacije BiH u grupnoj fazi takmičenja.

Većina agencija u svojoj ponudi će imati i mogućnost produženja boravka u Brazilu, ukoliko reprezentacija BiH izbori plasman u eliminacionu fazu svjetskog prvenstva.

Najveći broj navijača putovaće preko agencije Centrotrans, oficijelne agencije Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH, koja će u Brazil prevesti nešto više od 500 osoba, od kojih je 300 iz BiH i nešto više od 200 iz dijaspore.

Jedan od Centrotransovih aranžmana uključuje utakmicu Brazil – Hrvatska, na koju će bh. navijači otputovati zajedno s hrvatskim navijačima, koji će takođe prisustvovati utakmici između BiH i Argentine.

Preko agencije RelaxTours u Brazil će otputovati 48 osoba raspodijeljenih u tri grupe, kojima će biti omogućeno i produženje boravka u Brazilu.

Agencija Sol Azur u Brazil će povesti više od 100 bh. navijača u dva aranžmana. Prvi se odnosi na utakmicu BiH – Argentina, a drugi na pomenutu utakmicu i prvi susret SP-a između Brazila i Hrvatske.

Sarajevska agencija M97 obezbijedila je aranžman za utakmicu BiH – Argentina za 40 osoba iz dijaspore i 20 iz Sarajeva. Aranžman uključuje četiri noćenja u Rio de Ženeiru, a u pripremi su i druge ponude koje će biti ”aktivirane” ukoliko BiH prođe grupnu fazu.

Državljani Bosne i Hercegovine izuzeti su iz potrebe pribavljanja viza za ulazak, izlazak, prolazak i boravak na teritoriji Brazila do 90 dana, računajući od datuma prvog ulaska u zemlju.

Navijačima se savjetuje oprez zbog zabilježene visoke stope kriminaliteta, posebno u marginalnim kvartovima ”favelama” svih velikih gradova, a naročito Rio de Ženeira, Salvadora, San Pabla i Brazilie.

Cafe.ba/Fena