AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine su se okupili građani kako bi dali podršku direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, a okupljeni skandiraju i traže ostavku Gordane Tadić.

Skandiranje riječi “Ostavka” je upućeno glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH i postupajućem tužiocu u istrazi koja se vodi protiv Mehmedagića Olegu Čavki. Okupljeni zvižde i aplaudiraju kako bi napravili buku.

Na protestima ispred Suda BiH i Tužilaštva se okupilo više od stotinu osoba, neke od njih nose i transparente “Izdaja se ne oprašta” i “Nije vam ovo 1983. godina”, a uzvikuju i “Puštanje Osmana danas momentalno”.

Protest je organizovala neformalna grupa građana koja je sastavila i saopćenje za medije, a u kojem kažu da su procesi protiv Mehmedagića bespotrebno trošenje resursa i da su politički obojeni.

Proces provjere finansijskih transakcija prilikom Mehmedagićeve kupovine kuće građani su nazvali “ismijavanjem zakona i zloupotrebom pravosuđa”, a provjeru njegove diplome “pokušajem da se njegovo mjesto (direktor OSA-e) da lojalnim kadrovima iz Republike Srpske”.

“Upozoravamo Tadić da je sličnu snagu imao i eliminisani Milan Tegeltija, ali je upornost patriota dovela do toga da budu obznanjeni dokazi o njegovim koruptivnim i neprofesionalnim djelovanjima”, stoji u saopćenju građana koje su podijelili novinarima prisutnim na protestima.

Na kraju navode da su spremni proteste održati i u mjestu gdje stanuje glavna tužiteljica, tj. kako kažu u ulici Alije Izetbegovića u Živinicama.

Podsjetimo, Osman Mehmedagić je jučer uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.