Oluja iz Španije preselila se na istok: Sladić odgovorio šta se očekuje u BiH

spanija2

Oluja Filomena Španiji je donijela nezapamćene količine snijega i niske temperature.

U Madridu su se temperature spustile do rekrdnih -36 stepeni Celzijusevih, a količina snijega koja je napadala nije zabilježena u posljednjih 50 godina.

Ovaj ciklonski sistem preselio se preko Sredozemlja na istočne dijelove Balkana i dalje ka Turskoj i Grčkoj.

U Hrvatskoj očekuju polarni val, a šta se očekuje u Bosni i Hercegovini pitali smo meteorologa Nedima Sladića.

On je istakao da je Filomena uticala na vremenske prilike na dijelu zapadnog Sredozemlja i da je val išao ka Italiji, Grčkoj, zahvatio Hrvatsku, BiH, Srbiju, Kosovo.

No, dodao je Sladić, inače meteorolog Face TV-ja, dok su u Španiji zabilježeni snijeg i velika oluja, s prednje strane tog sistema pokrenula se velika količina toplog zraka pa je temperatura u dijelu Tunisa bila 33 stepena, na Siciliji je u subotu bilo 25 stepeni.

“Dok je ta zračna masa prodirala ka sjeveru, gubila je uticaj”, rekao je Sladić, istakavši da je topli talas došao do juga Hercegovine, ali ne toliko jak, ali da se njegov proboj desio na jugu Srbije pa su zabilježene poplave, što je BiH izbjegla.

“Interesantno je što je nama dolazilo dosta vlage. Bilo je snijega, ali ne previše, tako da smo glavninu uticaja izbjegli. Sada je ona odmakla na istok, a nama već sutra slijedi uticaj fronte. Bit će prolaznog snijega. Od petka će doći do postepene stabilizacije vremenskih prilika. Ova druga fronta spustit će arktičku zračnu masu pa će zahladniti”, rekao je Sladić.

On je ponovio da se oluja iz Španije već preselila na istok, pa je u Turskoj, u omiljenim ljetovalištima pooput Antalije, izdato upozorenje na olujne udare vjetra i jake kiše.

Za vikend, istakao je Sladić, bit će izrazito hladno.

“Pred nama su hladni dani. Od ponedjeljka se očekuje postepeno prodiranje toplog zraka sa zapada”, zaključio je Sladić.

Radiosarajevo

Prethodni članakSTAJE NA LUDI KAMEN?! Maca Diskrecija se udaje za inžinjera!
Sljedeći članakVećina koja je imala koronu završila s najmanje jednim zdravstvenim problemom