Omikron i BiH: U Evropi stroge mjere, zatvaranja i strah, u BiH ništa

Omikron i BiH: U Evropi stroge mjere, zatvaranja i strah, u BiH ništa

Novi soj bjesni svijetom. Širi se u više od 90 država. Omikron će dominirati ovu zimu, slijedi teških nekoliko mjeseci. Ovo su riječi svjetskih epidemiologa, infektologa, imunologa. A treća doza, pojačivač ili booster je nešto što se ne odlaže, poručuju.

U periodu koji predstoji – od januara čak do aprila 2022. godine očekuje se porast novozaraženih i oboljelih, tvrde naučnici. Za to je odgovoran nekoliko puta mutirani Omikron soj korona virusa.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, slučajevi Omikrona se udvostručuju svakih 1,5 do 3 dana.

Imamo li mi plan B za mogući porast hospitalizovanih ?

Postoje li slučajevi zaraženih novim sojem, nema informacija, za sada u BiH. Da li se sekvenciraju uopšte, također, nema podataka.

Postoje li planovi u zdravstvenim ustanovama, jer poznata je činjenica da kod Omikron soja, raste broj hospitalizovanih zbog brzine širenja i njegove zaraznosti .

„Morate pitate krizni štab. Zvanično nisu obavijestili ni o kakvim posebnim mjerama.“, odgovor je generalne direktorice KCUS-a , prof.dr.Sebije Izetbegović na upit N1.

Ademir Spahić, član Kriznog štaba Kantona Sarajevo za N1 je rekao : “Slali smo neke uzorke na naš Veterinarski fakultet, nema potvrđenih slučajeva Omikrona, još uvijek je delta soj dominantan, sa podtipovima. Imamo blagi porast zaraženih, iznad 10 posto je na osnovu prošle sedmice i mislim da će da raste u narednom periodu s obzirom da su praznici, da Jahorina radi u punom kapacitetu, Bjelašnica isto tako.“

Na Jahorini i Bjelašnici organizatori pozivaju na poštivanje epidemioloških mjera, a da li se poštuju to je do svakog pojedinca. Jahorina nudi i usluge laboratorije koja vam „dolazi na vrata“ da uradi test. Po principu, plati i testiraj se.

Da li Omikron haje što država nema sistam ?

Nikada nije zaživjelo najvljivano pravilo Kriznog štaba Federacije BiH : vakcinisan – testiran – prebolovao ( VTP ). A slijede praznici.

U Dubrovniku, koji je poznat kao jedan od 10 svjetskih destinacija za novogodišnje proslave i provod– ove godine se nema šta slaviti ni na otvorenom Stradunu, ni u zatvorenom uz jednostavnu poruku – dočeka nema !

Kod nas to pravilo ne važi. Država nema odluku, entiteti također, sve je do kantona. Nova godina se može slaviti u zatvorenom, uz poštivanje epidemioloških mjera, ma šta to ovdje značilo. Bez uvođenja stožijih pravila i vremenskog ograničenja.

A u Bosni i Hercegovini je samo oko 24 % potpuno vakcinisanih!

Dok, uoči praznika, odzvanja današnji poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) : Bolje otkazan događaj nego otkazan život .

Znamo li kako izgleda EU QR kod, uobičajen za slobodno putovanje te kretanje, ulazak u zatvoreni prostor, restorane ili kafiće u cijeloj Evropi, kao i susjednoj Srbiji ? Ne znamo!

Savjet ministara Bosne i Hercegovine konačno je dao saglasnost za uvođenje covid-potvrda na državnom nivou, jer samo s njima možete van države, ako ste već vakcinisani .

Ali kao i obično trebaće vremena kada je u pitanju odabir firme koja će raditi certifikat koji je usklađen sa EU standardima.

Ademir Spahić , član Kriznog štaba Kantona Sarajevo za N1 je istakao „poznavajući nas, mislim da to neće zadugo biti. Ja se nadam da je to proces od par mjeseci, a do tad će građani da trpe to što trpe.“

„Zbog Omikrona ćemo se svi zaraziti“

Najgora situacija trenutno je u Velikoj Britaniji. Covid slučajevi rastu, dostižu vrtoglave cifre zaraženih slučajeva – prije nekoliko dana broj zaraženih dnevno dosegnuo je 90.000.

Rad objavljen od strane istraživača na London School of Hygiene & Tropical Medicine, prognozira između 24,700 i 74,800 korona smrtnih slučajeva u zemlji do 30. aprila, ukoliko nema dodatnih javnih mjera.

„Zbog Omikrona ćemo se svi zaraziti. Prema pokazateljima iz Velike Britanije, on se jako brzo širi. Britanci su 1. decembra imali 32 slučaja zaraze Omikronom, sedmicu poslije bilo ih je 536, a još sedmicu kasnije bilo je više od 10.000 zaraženih Omikron sojem.“, rekla je molekularna biologinja Andreja Ambriović Ristov za Jutarnji list.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE