Portal 072info

Omogućena besplatna zamjena ličnih dokumenata

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani BiH koji su u poplavama ostali bez ličnih dokumenata i pasoša moći će ih zamijeniti besplatno, odlučilo je danas Vijeće ministara usvajanjem izmjena dva pravilnika o cijenama.

“Privremeno oslobađanje od plaćanja naknade za osobne dokumente i putne isprave traje 45 dana od dana stupanja na snagu ovih pravilnika. Procijenjena vrijednost izgubljenih i uništenih dokumenata u poplavama je 89.162 KM”, saopštili su iz Vijeća ministara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vijeće ministara BiH nije prihvatilo prijedlog Ministarstva finansija i trezora o izmjeni Zakona o budžetu institucija BiH za ovu godinu kojima bi unutrašnjim raspodjelama bilo osigirano oko 13,8 miliona KM za pomoć poplavljenim područjima. Ovaj prijedlog, koji je podrazumijevao da se 8,8 miliona KM osigura ukidanjem regresa svim zaposlenim u institucijama BiH, nije dobio podršku većine ministara pa je usvojen zaključak koji je predložio Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH.

“Vijeće ministara zadužilo je sve budžetske korisnike u BiH da u roku od tri dana Ministarstvu finansija i trezora dostave korekcije svojih budžetu u najmanjem iznosu od jedan posto, a s ciljem izdvajanja sredstava za pomoć poplavljenim područjima”, saopšteno je nakon sjednice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odricanjem po jedan odsto iz budžeta svih institucija BiH, prema nezvaničnim informacijama, bilo bi osigurano oko 15 miliona KM za saniranje posljedica poplave.

Nakon rasprave o situaciji nastaloj nakon majskih poplava, Vijeće ministara zaključilo je da se prije održavanja donatorske konferencije u Briselu organizuje sastanak s entitetskim premijerima i utvrde prioritetni projekti pomoći poplavljenim područjima. Interresorna radna grupa, formirana još 20. maja, zadužena je juče da ubrza rad na izradi kriterija za raspodjelu pomoći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vijeće ministara je Upravi za indirektno oporezivanje BiH naredilo danas da u roku od dva dana, u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva i drugim nadležnim institucijama, omogući preuzimanje donacije lijekova UNHCR-a.

Nezavisne novine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)