Portal 072info

OMS Zenica vjernicima čestitao Bajram

Vjera ne poznaje razlike među ljudima. Ona zagovara pravdu, jednakost, solidarnost, dijalog i poštivanje; ona zasigurno plijeni srce svakog čovjeka na zemlji; ona od sljedbenika traži stalnu budnost, punu opreznost, samokontrolu i obračun sa samim sobom pri svakoj misli, riječi i djelu.

Mi ne znamo ko se, koliko i čime sve žrtvuje za dobrobit čovjeka, i gdje je kod njega skriven trun vjere? Jer neko će na putu dobra žrtvovati svoj jezik, neko ruke, neko noge, neko pamet, neko mudrost, neko pero, neko imetak, neko odjeću, neko osmijeh, neko čast, neko položaj, neko zemlju, neko auto itd. Zato, ne smijemo donositi sud jedni o drugima, to može samo Pravedni Sudija.

U mubarek Ramazanu milioni muslimana žrtvovali su se postom od hrane i pića ali i loših dijela i navika, pa i oni koji imaju samo atom vjere u sebi i time potvrditi svoje vjerovanje, te kroz ibadet posta i radovanje Bajramu, pokazali spremnost i pripravnost da žele ići putem kojim je išao Poslanik Muhammed a.s. i njegovi čestiti ashabi.

Svjedoci smo da su mnoge međuljudske veze razbijene i pokidane; bračne, porodične, rodbinske, prijateljske, poslovne, pa i državne. Poslije ovog veličanstvenog mjeseca i na ovaj Bajram čvrsto odlučimo da ćemo te veze uspostavljati i jačati.Pokažimo i poslije Bajrama spremnost na žrtvu, time što ćemo svoju sposobnost i svoje slobodno vrijeme žrtvovati tako što ćemo činiti dobro drugim ljudima, isticati njihove dobre strane, a pokrivati loše. Izbacimo iz našeg govora kritike i zamjerke jer svaki čovjek, na ovaj ili onaj način, čini dobro drugom.

Svima Vam žalim blagoslovljen i sretan Bajram – BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Podijelite članak