ONI SU PROMIJENILI SVIJET: Deset najbolje prodavanih proizvoda svih vremena

Podijelite vijest

Na popisu 10 najprodavanijih proizvoda svih vremena koji prenosimo s 247wallst.coma, našli su se i neki za koje možda niste mislili da su se toliko dobro prodavali, no sa svima njima ste se sigurno susreli, a mnoge vjerojatno i koristite (nadamo se ne i lijek protiv povišenog kolesterola).

Sony Playstation

Kada je Sony 1995. godine pustio u prodaju prvi Playstation, njegov je 32-bitni procesor bio najmoćniji na tržištu konzola. Međutim, korištenje CD-a bilo je revolucija koja je promijenila sve, jer je CD, za razliku od kartridža, omogućavao pohranu velike količine podataka. PS1 je prodan u 70 milijuna primjeraka, PS3 u 80, a najnovija “četvorka mogla bi nadmašiti i taj rekord – čak ih je sedam milijuna prodano od puštanja u prodaju u travnju. Sony je ukupno prodao 344 milijuna Playstationa.

Lipitor

Pfizerov lijek protiv lošeg kolesterola prodavan je u fantastičnim količinama i vodi se kao najuspješnije prodavani lijek na svijetu. Pfizer je na njemu prije nego mu je istekao patent i dobit se smanjila, zaradio ukupno više od 140 milijardi dolara.

Toyota Corolla

Iako je na našim prostorima VW Golf neosporni kralj, Toyota Corolla je globalno najprodavaniji osobni automobil. Od 1966. godine kada je iz tvornice u Japanu izašla prva inačica tog superuspješnog modela, prodan je u 40,7 milijuna primjeraka.

Star Wars

Star Wars saga zaradila je zasad 4,6 milijardi dolara, kada se u obzir uzme inflacija. Od prvog nastavka, Epizode IV, u kinima je više zaradio samo “Zameo ih vjetar”, no originalna je trilogija zaradila puno, puno više – 2,4 milijarde, kada se uzme u obzir inflacija. Prvi od novih nastavaka, koji se rade pod okriljem Disneya, stići će u kina 2015. godine.

iPad

Appleov iPad je prvi od dva Appleova proizvoda na ovoj listi. Apple je još uvijek najbolje prodavani tablet, iako je izgubio velik dio tržišta koje je zapravo stvorio 2010. godine kada se pojavio. Od tada je Apple prodao više od 211 milijuna iPada.

iPhone

Kada se 2007. godine pojavio iPhone, pomeo je konkurenciju na tržištu pametnih telefona. Promijenio je sve, a do danas je iPhone (uz iznimku kratkog perioda 2012. godine) ostao najprodavaniji pametni telefon. Apple je prodao nevjerojatnih 516 milijuna primjeraka različitih inačica.

Super Mario

Arkadna igrica koja je izašla 1981. godine (Donkey Kong), proširila se u franšizu Mario Bros. koja je postala vjerojatno najpopularnija igrica svih vremena. Talijanski vodoinstalateri pojavili su se u ukupno 115 verzija igre. Nintendo tvrdi da je od 2011. godine prodao 262 milijuna primjeraka igrica pod imenom Super Mario.

Thriller Michaela Jacksona

Album “Thriller” Michaela Jacksona je sa 70 milijuna prodanih primjeraka najprodavaniji album svih vremena. No, taj je album ujedno i lansirao Jacksona do titule “kralja popa”, te je označio početak “MTV generacije”. Da ne spominjemo da su svi počeli pokušavati izvoditi “moonwalk”.

Harry Potter

Knjige o mladome britanskom čarobnjaku prevedene su na 73 svjetska jezika te su prodane u nevjerojatnih 450 milijuna primjeraka. Autorica, J.K. Rowling, postala je tako najbolje plaćena spisateljica na svijetu. Filmovi napravljeni po knjigama ukupno su zaradili 7,7 milijardi dolara…

Rubikova kocka

Rubikova kocka je najprodavanija igračka svih vremena. Od 1980. godine prodano ih je 350 milijuna. Zanimljivo je, ako niste znali, da je njezin tvorac, mađarski profesor arhitekture Erno Rubik, uopće nije zamislio kao igračku. Smislio ju je 1974. godine kao pomagalo da svojim studentima predaje trodimenzionalnu geometriju.