Oni znaju kako varati na ispitu i sve ih je teže u tome uloviti!

04.03.2010., Slavonski Brod - Uz tradicionalni nacin prepisivanja iz klasicnog salabahtera, ucenici se koriste i sofisticiranijim metodama poput pokretnih radio stanica, walkie-talkieja, mobitela s e-mailom, raznih bubica za uho i slicno. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Učenici i studenti sve su snalažljiviji kad je prepisivanje tijekom ispita u pitanju. Nove tehnologije im osiguravaju i brojne nove ideje, pa se profesorima sve teže nositi s njihovom dosjetljivošću.

U nedavno provedenoj anketi na uzorku od 360 ispitanih internetski portal Edu centar došao je do rezultata da u hrvatskim obrazovnim ustanovama, šalabahterima tijekom ispitivanja pribjegava tek osam posto mladih, piše HRT. No, jedno je anketa, a drugo je očito stvarnost. Potvrđuju to i učenici i profesori.

Šalabahteri se itekako koriste, međutim tehnologija je uznapredovala pa je i način prepisivanja puno maštovitiji.

Ma koja znanstvena fantastika, to se kupi na Internetu!

“Svega sam se u ovih 20 godina nagledala, od klasičnog prepisivanja s klupe do onih malo maštovitijih slučajeva koji koriste i bočice za vodu, korektore, kemijske na izvlačenje koje su ispisali ili oblijepili. Oni još maštovitiji koji su učili grčki, pišu na grčkom”, priča profesorica Danijela Ille iz XVI. gimnazije u Zagrebu. Učenici ističu i korištenje mobilnih telefona s kojima, kažu, fotografiraju knjige.

Copy

Profesor Predrag Pale s Fakultete elektronike i računarstva kaže da je sve teže boriti se s tehnologijom. “Mikrofoni koje više ne vidimo, kamere koje su skrivene naočalama i drugom. To više nije ni James Bond, ni znanstvena fantastika. To kupiš za nekoliko eura preko Interneta”, ispričao je za HRT profesor Pale. Činjenica da novi Pravilnik o pedagoškim mjerama za prepisivanje predviđa kaznu ukora, učenike baš i ne zabrinjava. Štoviše, na njegov spomen se smiju. Kažu kako je sustav takav da im je važnija dobra ocjena nego znanje pa im nije problem riskirati.

Prethodni članakBaš nemamo sreće za žrijebom: Evo kako Zmajevi mogu probiti irski bedem!
Sljedeći članakBebe rođene u ljetnim mjesecima viša su i zdravija od onih rođenih zimi