Onkološki pacijenti čekaju u Vranduku

Zbog neadekvatnih saobraćajnica, privrednici Zeničko-dobojskog kantona, ali i drugi subjekti u čitavoj Bosni i Hercegovini, već sada gube hiljade sati na nepotrebna čekanja zbog rekonstrukcije tunela u Vranduku. Evidentan je poremećaj u prometu robe i usluga, uvećavaju se troškovi poslovanja, usporava se realizacija projekata, navodi se u pismu koje su premijeru ZDK-a i gradonačelniku Zenice poslali predstavnici devet nevladinih organizacija iz Zenice.

Ružna slika

Zdravstveni djelatnici upozoravaju da će zdravstveni aspekt biti još složeniji. Već sada je problem što pacijenti nepotrebno gube sate pri dolasku u Kantonalnu bolnicu, a o hitnim slučajevima ne treba ni govoriti šta znači stajanje u koloni. Na ovaj način i Zenica gubi kvalitetnu komunikaciju Centra za srce te se u startu gubi na “zlatnom satu” – da se u najkraće vrijeme reaguje i srčani bolesnici prebace do Tuzle i Sarajeva.

image

Mirza Ganić: Zajedno do rješenja

– Forum građana Zenice je naveo da se trebaju zaštititi građani i privrednici. Slažem se s njima, ali treba znati da je najteže pacijentima koji dolaze u Kantonalnu bolnicu Zenica. Tu su i onkološki pacijenti iz Žepča, Zavidovića, Maglaja, Tešnja, Usore, Doboj-Juga, Nemile, koji primaju kemoterapiju u zeničkoj bolnici i nakon toga moraju čekati u redu u Vranduku. Poznato je da su takve terapije iscrpljujuće, a oni su primorani čekati. Ne pušta se takvim osobama da prođu preko reda, ali se puštaju diplomatski auti. To je zaista ružna slika koja pokazuje odnos vlasti prema običnom čovjeku, kazala je Majda Turkić, predsjednica Udruženja Kreativci.

Dodala je da ima i osoba koje rade u obrazovanju, u osnovnim i srednjim školama u drugim gradovima, koje dolaze učenicima iscrpljene. Udruženje na čijem je čelu ima radionice sa mladima iz ruralnih područja poput Nemile ili Vranduka, a sada su polaznici tih kreativnih radionica onemogućeni ili obeshrabreni da koriste ove programe.

Alternativa

Premijer ZDK-a Mirza Ganić je, nakon susreta sa privrednicima Tešnja, uputio JP Ceste FBiH u Sarajevu dopis u kojem traži da hitno organizira sastanak na kojem bi se tražilo rješenje za problem otežanog saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Vranduk na magistralnoj cesti M-17 Zenica – Doboj.

– Situacija je alarmantna. Dobio sam pismo devet NVO sa ovog područja. Rješenje postoji, jednostavno je, ali mora se pokazati dobra volja. Mora postojati kvalitetna alternativa. Ne sumnjam da će JP Ceste Federacije BiH prepoznati probleme, da ćemo se zajednički uključiti da se to riješi, da se rastereti saobraćaj, zaključuje Ganić.

OSLOBOĐENJE

Prethodni članakŠta BiH može ponuditi najbogatijoj državi
Sljedeći članakZaposlite se u jednoj od najbrže rastućih hotelskih grupacija u Hrvatskoj ili postanite fitness trener u UAE