Onlajn gledanje filmova guta struju

Podijelite vijest

Gledanje filmova preko interneta troši ogromne količine struje – ukupna količina električne energije potrošena u jednoj godini u SAD za gledanje filmova na internetu bila je dovoljna za snabdijevanje strujom manjeg grada.

Istraživači u Nacionalnoj laboratoriji “Lorens Berkli” ustanovili su da je prenos podataka preko interneta odgovaran za veći dio potrošene struje pri onlajn emitovanju video snimaka.

U 2011. godine Amerikanci su na taj način odgledali 3,2 milijarde sati video materijala i time potrošili 25 petadžula energije što je dovoljno za struju za oko 175.000 domaćinstava. Istovremeno je time u vazduh ispušteno 1,3 miljarde kilograma ugljen-dioksida.

Prema studiji Armana Šehabija iz “Lorens Berkli” laboratorije i Bena Vokera i Erika Masaneta s Nortvestern univerziteta, više od polovine potrošene energije je otišlo na prenos podataka.

Šehabi je rekao da su podaci obrađeni za 2011, a da tek predstoji eksplozija u količini gledanja filmova preko strima.

– Ono što se desilo između 2011. i sadašnjosti je poput zemlje i neba. Pored toda što se sve više videa gleda preko strima, sami video snimci su složeniji i traže brži internet”, rekao je Šehabi.