Portal 072info

OPASAN I ZA LJUDE: Ubojiti azijski stršljen stigao u region

Veći je od običnog europskog stršljena i može narasti do 6 centimetara dužine. Leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice. U minuti može ubiti 40 pčela… U nekim situacijama može biti opasan i za ljude

Slovenski pčelarski savez potvrdio je da je u toj zemlji prvi put zabilježio prisutnost azijskog stršljena, neautohtone vrste koja je posljednjih godina u više europskih zemalja izazvala velike štete u košnicama, a u nekim je situacijama opasna i za ljude.

Prisutnost azijskog stršljena nedavno je opazio i prijavio pčelar iz Pivke u zapadnom dijelu zemlje, kamo je, kako se pretpostavlja, došao iz Italije, gdje je već otprije prisutan. Pčelar je u svojim košnicama zabilježio veću štetu, a stručnjaci pozivaju i ostale uzgajivače da budu pažljivi i razmjenjuju informacije o mogućem daljnjem širenju tog grabežljivca.

Azijski stršljen, protiv kojega europske pčele nemaju prirodnih obrambenih mehanizama, prvi put se u Europi pojavio 2005. u južnoj Francuskoj, a otad se proširio u Španjolsku, Veliku Britaniju i Italiju.

Veći je od običnog europskog stršljena i može narasti do 6 centimetara dužine. Leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice. U minuti može ubiti 40 pčela koje protiv njega, za razliku od azijskih, nemaju učinkovite metode zaštite.

U nekim situacijama može biti opasan i za ljude, i to ne samo one koji su alergični na ubode, pa je nedavno u Francuskoj od uboda azijskog stršljena umrlo šestoro ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Tportal

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box