Portal 072info

OPASAN I ZA LJUDE: Ubojiti azijski stršljen stigao u region

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Veći je od običnog europskog stršljena i može narasti do 6 centimetara dužine. Leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice. U minuti može ubiti 40 pčela… U nekim situacijama može biti opasan i za ljude

Slovenski pčelarski savez potvrdio je da je u toj zemlji prvi put zabilježio prisutnost azijskog stršljena, neautohtone vrste koja je posljednjih godina u više europskih zemalja izazvala velike štete u košnicama, a u nekim je situacijama opasna i za ljude.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prisutnost azijskog stršljena nedavno je opazio i prijavio pčelar iz Pivke u zapadnom dijelu zemlje, kamo je, kako se pretpostavlja, došao iz Italije, gdje je već otprije prisutan. Pčelar je u svojim košnicama zabilježio veću štetu, a stručnjaci pozivaju i ostale uzgajivače da budu pažljivi i razmjenjuju informacije o mogućem daljnjem širenju tog grabežljivca.

Azijski stršljen, protiv kojega europske pčele nemaju prirodnih obrambenih mehanizama, prvi put se u Europi pojavio 2005. u južnoj Francuskoj, a otad se proširio u Španjolsku, Veliku Britaniju i Italiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Veći je od običnog europskog stršljena i može narasti do 6 centimetara dužine. Leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice. U minuti može ubiti 40 pčela koje protiv njega, za razliku od azijskih, nemaju učinkovite metode zaštite.

U nekim situacijama može biti opasan i za ljude, i to ne samo one koji su alergični na ubode, pa je nedavno u Francuskoj od uboda azijskog stršljena umrlo šestoro ljudi, upozoravaju stručnjaci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tportal

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)