Portal 072info

Opasni simptomi kod djece: Ukočen vrat, osip, pseći kašalj

Većina dječjih bolesti može se liječiti kući, no neki simptomi upućuju na to da je djetetu nužna hitna liječnička pomoć. Najteže je dati jednostavan i za sve oblike bolesti jednako primjenjivi savjet kad ići liječniku. Primjerice, kod temperature to ovisi o dobi djeteta, visini temperature i općem stanju. Roditelji se najviše boje visoke temperature, no ako se ono igra kad mu skinemo temperaturu ispod 38 stupnjeva i ima dobar apetit, nije imperativ prvi dan bolesti ići liječniku.

– No, naglašavam, ako dijete izgleda loše, unatoč tome što smo mu skinuli temperaturu, ima jaku glavobolju, osip, učestale stolice ili povraćanje, treba se obratiti liječniku odmah – objašnjava dr. Kolarek Karakaš dodajući kako se u slučaju visoke temperature kod beba treba odmah javiti liječniku.

Plavljenje usnica i područja oko nosa ili jagodica također su alarmantni jer se može raditi o problemima s disanjem.

Kod starije djece i teško disanje, jaki bolovi u trbuhu, ukočenost u vratu, otečen jezik ili usnice te pečenje kod mokrenja alarm su za hitan odlazak liječniku. Kod beba do godinu dana, a posebice kod onih do šest mjeseci, u slučaju pada s razine više od bebine visine također je potrebno odvesti dijete na pregled. Brza reakcija potrebna je i kod dojenčadi kojoj je uvučena fontanela, javlja se često povraćanje ili proljev, a koža ostaje smežurana kad je uštipnemo. To su najčešće znakovi povezani s dehidracijom.

– Kašalj se tolerira sedam dana. Naravno, u starijoj dobi, kad nema temperature i opće stanje je dobro. Opasan je kašalj koji zvuči kao lavež ili ako dijete teško ‘hvata zrak’, širi nosnice i svira mu u prsima – objašnjava dr. Karakaš. Plavljenje usnica i područja oko nosa ili jagodica također su alarmantni jer se može raditi o problemima s disanjem.

Podijelite članak