Opasno po život: Lijek koji izaziva srčani i moždani udar u slobodnoj prodaji diljem BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Godišnje se u svijetu i kod nas ispisuje milione recepata za lijek protiv bolova, za koji je sada pouzdano utvrđeno da dramatično povećava rizik od srčanog ili moždanog udara – sa vrlo čestim smrtnim ishodima.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izvještena je o riziku korištenja lijeka “diklofenak”, za koji su britanski stručnjaci zatražili svjetsku zabranu jer povećava rizik od infarkta za 50 posto!

ČITAJ JOŠ:  Kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana: Kišobran ne ostavljajte kod kuće

Direktorica ove agencije Nataša Grubiša kazala je za Dnevni avaz, da ovog lijeka u BiH ima te da se u većini slučajeva “diklofenak” koristi za ublažavanje reumatskih tegoba, trenutnih bolova kao i kod problema s artitisa, piše “Narodnamedicina“.

– Dobili smo obavijest o zabrani koju su tražili britanski stručnjaci i mi ćemo, naravno, postupiti prema preporukama Europske agencije. Dosta proizvođača ima registriran ovaj lijek u različitim farmaceutskim oblicima, u gelu i tabletama različite jačine. Mislim da je uvelike zastupljen, ima ga i u bolnicama, domovima zdravlja – navela je Grubiša.

ČITAJ JOŠ:  Dunović: Brine to što strani predstavnici na dnevni red stavljaju zahtjeve HDZ-a

Ona dodaje da nije bilo prijavljenih neželjenih reakcija, ali da ovaj lijek ima dosta nuspojava i da su svi navedeni u priručniku.

– Ne mogu reći da će lijek biti povučen iz prodaje, ali svakako ćemo postupiti onako kako europsko tržište bude uradilo. Farmaceut je dužan upozoriti pacijenta na način uzimanja lijeka i koliko dugo ga može koristiti – pojasnila je Grubiša, dodajući da će stupiti u kontakt s nadležnim tijelima iz Centra za praćenje nuspojava u švedskoj Uppsali.

ČITAJ JOŠ:  Zašto u San Francisku napadaju ljude se Gugl naočalama
072INFO TV