Portal 072info

Oprez: 6 vrsta hrane i pića koje pogoršavaju prehladu

Svi znaju kako se, kada smo bolesni, od toplog čaja ili supe osjećamo puno bolje. Ali postoje određene namirnice koji nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatno da pojačaju simptome.

1. Kupovni voćni sokovi
Iscjeđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji je bolesnom tijelu prijeko potrebni, no to ne vrijedi i za kupovne sokove. Naime takvi napitci u sebi sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne stanice i “kradu” vitamine iz tijela te samim time oslabljuju imunitet.

2. Pržena hrana
Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za tijelo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masnih kiselina koje se teško vare, pa mogu značajno da poremete probavni sistem organizma, koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa
Kada smo bolesni trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak omiljenog crnog napitka djeluje kao vrlo snažan diuretik, što može da izazove dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice
Kisele namirnice mogu da iritiraju već bolešću oštećenu sluznicu, što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno narandža i paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscjedite i promješajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol
Baš poput kafe, alkohol “tjera” tečnost iz tijela i samim tim može da uzrokuje dehidraciju, a mješanje alkohola i nekih lijekova može da smanji njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamjenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mliječni proizvodi
Iako mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno da pojača kašalj.

b92.net

Podijelite članak