dreamstime l 96151705
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Neimenovana žena (31) iz Španije u bolnici je završila nakon oralnog seksa sa svojim partnerom i gutanja njegovog sjemena.

FIXGEHALT

Nakon seksa je pala u anafilaktički šok, nije mogla disati, povraćala je… Hitno su je prevezli u bolnicu. Tamo su joj dali dozu adrenalina i steroida kako bi disanje vratili u normalu.

Kada je malo došla sebi, uvjeravala je ljekare u Općoj bolnici Universitari d’Alacant da prije vođenja ljubavi nije pila penicilin, iako su oni sumnjali da je. No kasnije su shvatili da je njen partner pio lijek za liječenje upale uha – bio je na amoksicilin-klavulanskoj kiselini, jednom obliku penicilina.

Njen slučaj objavili su u British Medical Journal Case Reports i kažu da je to prvi zabilježen slučaj tog tipa. Upozorili su ljude koji znaju da su alergični na penicilin, da koriste kondome tokom seksa kada jedan od partnera uzima lijek tog tipa.

LIDER

“Kao kliničarima nam je važno znati da se ovakve stvari događaju kako bi informirali ljude i spriječili potencijalno ozbiljne reakcije kod senzibilnih pacijenata. Također, preporučujemo korištenje kondoma tokom liječenja lijekovima koji mogu izazvati reakcije preosjetljivosti kod partnera”, rekla je glavna autorica izvještaja Susana Almenara.

“Prema našim saznanjima, ovo je prvi prijavljen slučaj sumnje na amoksicilin-induciranu anafilaksiju kod žene nakon spolnog kontakta s muškarcem koji je uzimao lijek. Pretpostavljamo da se lijek oralno prenio putem njegovog sjemena”, dodala je.

Napomenula je da je bilo slučajeva kada je do alergijske reakcije kod partnera došlo nakon ljubljenja, ali još nikada nisu čuli da se to dogodi nakon oralnog seksa. Muškarac je lijek popio otprilike četiri sata prije seksa. Žena se od alergijske reakcije potpuno oporavila nakon sedam dana, prenosi The Sun.