Orban: Mađarska daje 100 miliona eura pomoći RS-u

Screenshot 1 101

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je da će blokirati sve poteze Evropske unije da sankcionira režim Milorada Dodika zbog njegovih separatističkih planova i rekao da će Mađarska dati 100 miliona eura pomoći bh. entitetu Republika Srpska. Orban je ovo kazao odgovarajući na pitanje novinara BIRN-a na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti, rijetkoj prilici da se mađarskom lideru postave kritička pitanja, piše Balkan Insight.

Orban je opisao Srbiju i RS kao ključ stabilnosti Zapadnog Balkana i pozvao novu njemačku vladu da integrira regiju u Evropsku uniju umjesto da je kazni, što bi, kako je kazao, moglo dovesti do još većih problema.

Orban je dao punu podršku Miloradu Dodiku, nazvavši ga demokratski izabranim političarem i upozorivši zapadne sile da bi “egzorcizam Dodika”, koji je više puta prijetio odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan.

“Dopustite mi da istaknem da je bosanska granica udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku”, rekao je.

Odgovarajući na BIRN-ovo pitanje, Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona eura finansijske pomoći RS- u sklopu, kako je kazao, mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regiji. Novac je namijenjen za financiranje malih i srednjih poduzeća u zemlji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE