18
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 18:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Vakcinisanje kompletnog mađarskog stanovništva protiv Covida-19 je neizbježno, kazao je mađarski premijer Viktor Orban.

NER FIT

Dodao je da će i “najtvrđi antivakseri” na kraju morati birati između vakcinisanja i smrti, piše RT.

Govoreći za mađarski Kossuth radio, mađarski premijer osudio je one koji oklijevaju s vakcinisanjem, nazvavši ih prijetnjom “ne samo svom zdravlju, već i zdravlju drugih”.

– Na kraju će se svi morati vakcinisati; čak će i protivnici vakcinisanja na kraju shvatiti da se moraju ili vakcinisati ili će umrijeti. Ja stoga pozivam sve da iskoriste ovu priliku – poručio je Orban.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Booster doze

Ovom članicom Evropske unije trenutno kruži četvrti val korone za što Orban kao glavnog krivca vidi one koji se još nisu vakcinisali.

– Da su svi imunizirani, četvrtog vala ne bi uopće bilo ili bi bio puno blaži – uvjeren je Orban.

Osim što je sve pozvao na vakcinisanje, Orban je promovirao i booster doze, otkrivajući da je i sâm već primio tri doze vakcine.

– Vakcinisanje je jedina stvar koja nas štiti od virusa. Sada vidimo, oko čega se slažu i stručnjaci, da zaštitni učinak vakcina slabi nakon četiri do šest mjeseci nakon druge doze. Zbog toga je treća doza itekako opravdana – kazao je Orban.

Obavezne maske

Mađarska je već najavila nove anti-covid mjere, iako nešto blaže od onih koje je preporučila mađarska Ljekarska komora. To je zdravstveno tijelo pozvalo na zabranu svih javnih okupljanja i predložilo obavezno predočavanje covid-propusnica prilikom ulaska u restorane, kazališta i ostala javna mjesta na zatvorenom.

No, umjesto toga, Budimpešta je uvela tek obavezne maske u zatvorenim prostorima, te obavezno vakcinisanje trećom dozom za sve zdravstvene radnike.

Ova zemlja od 10 miliona ljudi, ukupno je zabilježila nešto manje od jednog miliona slučajeva zaraze. U petak je zabilježen i novi dnevni rekord od skoro 11.300 novih infekcija. U toj je zemlji od covid-19 sveukupno umrlo 32.700 osoba.

LIDER