Orban poručio: Treći svjetski rat je stvarno moguć

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da je rat u Ukrajini “zabrinjavajući i opasan” i da nije pretjerivanje reći da postoji realna opasnost od svjetskog rata.

Realna opasnost

Orban je dodao da se “sve više i više odluka donosi o korištenju novijih i jačih oružja”, i da “Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu”, prenosi MTI.

– Dok, s jedne strane, može da zvuči kao pretjerivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svjetskog rata, to je zaista realna opasnost – istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao. 

Prijedlog Budimpešte

– U isto vrijeme, narod Evrope je počeo da više priča o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, ali broj žrtava raste – dodao je on.

Orban je napomenuo da se prijedlog Budimpešte za rješavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre. 

– Mađarski parlament usvojit će rezoluciju koja odražava našu poziciju, zahtijevamo mir i prekid vatre – rekao je Orban.

On je dodao da u mađarskom prijedlogu nije riječ o tome kakav tip mirovnog sporazuma treba bude potpisan, već da je riječ isključivo o prekidu vatre.

– Obustava ratnih djejstava se mora postići. Ljudski životi ne smiju više biti izgubljeni. Jednom kada dodje do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore – poručio je Orban.

Avaz