Portal 072info

Organizam počinje da se normalizuje odmah nakon prestanka pušenja

A woman smokes a cigarette in this illustration picture taken in Paris, October 8, 2014. France's health ministry unveiled tough measures geared at stamping out smoking among young people, with a planned rollout of brandless cigarette packets and curbs on advertising for electronic cigarettes. REUTERS/Christian Hartmann (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS HEALTH) - RTR49EZD

U duhanskom dimu se nalazi više od 7.500 štetnih hemijskih jedinjenja, među kojima je 80 kancerogenih, za koje je medicinski dokazano da uzrokuju rak.

Dospijevaju u svaki dio tijela i odgovorni su za nastanak karcinoma pluća u čak 90 odsto slučajeva. U značajnom procentu izazivaju i karcinom grla, jednjaka, želuca, debelog crijeva, jetre, pankreasa, grlića materice, bešike…

A, kod trećine oboljelih od svih malignih bolesti, duhan je krivac za smrtni ishod. Evo šta se pozitivno dešava u organizmu čim prestanete da pušite.

Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normalizuju, kao i temperatura u rukama i nogama jer duhan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca.

Nakon 12 sati od posljednje cigarete, nivo ugljen monoksida opada, a kiseonika raste do normalnog nivoa u krvi.

Već poslije dva dana, nervni završeci počinju da se regenerišu, a čulo mirisa i ukusa se polako oporavlja.

Istovremeno, bijes i uznemirenje zbog apstinencije od cigarete dostižu vrhunac.

Nakon godinu dana od prestanka pušenja, rizik od svih koronarnih bolesti se dvostruko smanjuje, kao i vjerovatnoća smrtnosti od karcinoma pluća.

Podijelite članak