Organizatori bh. parade ponosa traže izvinjenje zastupnice SDA, Facebook joj blokirao profil

Organizacioni odbor bh. povorke ponosa uložio je žalbu ombudsmenu za ljudska prava BiH i tražio javno izvinjenje Samre Ćosović-Hajdarević, zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo zbog poticanja na diskriminaciju i segregaciju. Također, od Etičkog komiteta Skupštine KS traže da kazne zastupnicu Samru Ćosović-Hajdarević zbog kršenja Etičkog kodeksa dok od SDA traže da se u narednim istupima, bez obzira na stav o održavanju povorke, suzdrže od govora mržnje i pozivanja na diskriminaciju.

Njena izjava izazvala je lavinu reakcija u bh. društvu i na društvenim mrežama, a ubrzo nakon toga Facebook je blokirao njen profil na tri dana.

Foto: Screenshot/Facebook

Foto: Screenshot/Facebook

“Profil zastpunice Samre Ćosović-Hajdarević je blokiran od onih koje žele da naše društvo unište svakojakim nemoralnim odnosom u društvu. Mi nastavljamo svoju borbu”, objavila je Ćosović-Hajdarević na svojoj Facebook stranici.

Podsjećamo, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević prokomentarisala je najavu održavanja prve bh. povorke ponosa koja treba biti održana 8. septembra u Sarajevu ističući kako želi da se LGBT osobe izoluju i sklone od društva.

U međuvremenu je Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo pozvao organizatore prve bh. povorke ponosa da odustanu od svoje namjere jer će se time, tvrde, samo produbiti jaz između ljudi različitih shvatanja.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina će nakon svih država u regiji dobiti svoju povorku ponosa, a inicijativa dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

Klix.ba

Prethodni članakČetveročlanoj porodici u FBiH u martu u prosjeku je za život trebalo 2.024 KM
Sljedeći članakŽeljko Komšić hospitaliziran zbog teške upale pluća