Originalni recept za tarhanu

Screenshot 2 142
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Riječ tarhana (persijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš jezik je došla iz turskog jezika. Način pravljenja čorbe tarhane, također, ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.

Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.

Sastojci za tarhanu: 4 jaja, 1 kašika soka od paradajza, 300 g bijelog brašna.

Sastojci za čorbu: 100 g tarhane, 300 g paradajza, 1,5 l mesne supe,1 kašika maslaca, 1 kašika brašna, mljevena paprika, biber.

Priprema tarhane: 

Od jaja i brašna zamesiti tijesto. Najbolje je kada odstoji dva-tri dana u platnenoj vreći. Nakon toga, tijesto izrendati tako se dobiju veće mrvice.

Priprema čorbe: 

Paradajz izrendati da bi se dobio sok (može da posluži i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da prokuhva pa dodati tarhanu i kuhati još 30 minuta. Servirati posuto biberom i alevom paprikom.