Portal 072info

Osam načina kako i vaša kafa može postati super-zdrava

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu, a mnogi vjeruju i da je među najzdravijima jer obiluje antioksidansima. Evo nekoliko savjeta da još malo pojačate njen pozitivan učinak na zdravlje.

1. Pijte je umjereno i nemojte je piti kasno popodne.

Kafa je, naime, jak stimulans koji će vas razbuditi i dati energiju kada ste umorni, zbog čega i jeste toliko popularna. Međutim, ako imate problema sa spavanjem, ograničite se samo na jutarnju šoljicu, a popodne odaberite čaj, koji je također dobar antioksidans i stimulator energije.

2. Kafu ne biste trebali miješati sa šećerom i šlagom.

Kafa je sama po sebi zdrava, ali pomiješana sa šećerom, može postati štetna za zdravlje jer se šećer, koji ionako jedemo u prevelikim količinama, povezuje s debljinom, dijabetesom i drugim upalnim stanjima u organizmu. Ako vam je nezamisliva gorka kafa, koristit prirodne zaslađivač poput stevije.

3. Kafa će pridonijeti zdravlju. 

Pogotovo ako je kvalitetna, organska, što jamči da nije zagađena pesticidima i drugim tvarima štetnim za zdravlje.

4. Kafu možete i dodatno obogatiti vitaminima i antioksidansima.

Ako ne započinjete dan bez šoljice kafe, evo kako da ona ujedno bude zaštitnik srca i krvnih žila, bistrog mozga i uopće osjećaja da imate dovoljno energije. Obogatite svoju kafu čajnom kašikom cejlonskog cimeta, koji je među začinima nadaleko poznat kao bogat izvor antioksidansa, štiti mozak i srce, regulira glukozu u krvi, jača imunološki sistem te štiti od raka.

5. S kafom se odlično slaže i đumbir.

Ovakav napitak dobar je način da iskoristite zdravstvene blagodati đumbira, koji je poznat kao snažan antioksidans, smiruje upale, želučane probleme, bolove u mišićima te snižava holesterol i potiče probavu.

6. Obogatite je i kurkumom.

Možda vam se čini čudnim, ali sve je više dokaza o zdravstvenim prednostima kurkume, stoga je šoljica kafe obogaćena s pola kašikice kurkume i vrlo malo bibera, za njenu bolju apsorpciju, velik doprinos zdravlju, štiti od raka, jača imunološki sistem, pomaže u izbacivanju toksina iz tijela, a može pomoći i protiv depresije.

7. Dodajte joj kašikicu maca praha.

Maca prah sve je cijenjenija supernamirnica koja pomaže libidu, plodnosti, hormonskoj ravnoteži, podiže energiju, a uz to je bogat proteinima, vitaminom C i aminokiselinama uključujući i osam esencijalnih za naš organizam. Stoga maca prah slobodno dodajte i u šoljicu kafe.

8. Ništa bez kakaa.

Moćan antioksidans i jedan od najboljih prirodnih izvora željeza je kakao, a dodate li ga u kafu, sa svojim protuupalnim svojstvima snizit će krvni pritisak, povećati dobar HDL holesterol, a sniziti loš, LDL. Poboljšat će kognitivne sposobnosti i dobro raspoloženje.

Zivim.hr

Podijelite članak
  • 1
    Share