Osam podataka koje nikad ne bi trebali čuvati u svom mobitelu

Screenshot 6 749

Prije ere mobitel izlazak iz kuće podrazumijevao je da morate uzeti novčanik koji je sadržavao gotovinu, kreditne kartice, fotografije, karticu osiguranja, pa čak i pokoji ček.

Ali otkad imamo pametne telefone, mnogi se pitaju je li im novčanik uopće potreban. Umjesto plastičnih kartica, dovoljno je imati telefon u kojem ste spremili sve važne podatke, fotografije i druge lične  stvari. Ipak, postoji niz stvari koje nikad ne biste trebali spremati u svom telefonu jer na taj način otvarate prostor za krađu identiteta, krađu financijske imovine i druge vrlo teške komplikacije. Evo što ne treba pohranjivati u mobitelu.

Lozinke

Ironija je u tome što bi lozinke trebale štititi naše podatke, a stručnjaci upozoravaju da odaberete snažne šifre te da po mogućnosti nikad ne koristite istu lozinku dvaput. To rezultira činjenicom da je mnogima teško upamtiti sve šifre i treba im mali podsjetnik. Ako svoje lozinke pohranjujete u mobitel u obliku dokumenta ili čak imate opciju automatskog biranja, svoje podatke izlažete riziku.

Primjer, ako izgubite telefon, neko lako može doći do tih lozinki. Čak i ako je telefon stalno uz vas, velika je vjerovatnoća da će ti podaci završiti na cloudu, a time ste riskirali sve podatke, pa i one koji nisu vezani uz pametni telefon. Umjesto liste lozinki, radije odaberite password manager poput Keepera, Dashlanea ili LastPassa koji će vam omogućiti da uz samo jednu snažnu lozinku pristupite ostalima.

Otisak prsta

Ako zaista želite da vaš mobilni telefon bude sigurna, nemojte koristiti identifikaciju otiskom prsta za otvaranje pristupa mobitelu, kao ni za aplikacije i račune. Postoji na stotine lako ostvarivih scenarija u kojima bi neko mogao koristiti vaš otisak za ulazak u telefon. Neko vas može fizički natjerati da koristite otisak za ulazak u telefon, ali osim toga valja imati na umu da telefoni koji su zaključani lozinkom zahtijevaju više koraka da bi se otključali i zato su sigurniji. Dodatno, vaš otisak netko uvijek može ukrasti. Malo je rizik, a gubitak bi bio vrlo velik, pa promislite o tome kako zaključavate svoj uređaj.

Lice

Svi koji su se borili kako bi telefon prepoznao njihovo lice pod raznim uglovima, reći će da je korištenje prepoznavanja lica bolji odabir od otiska prsta za otključavanje uređaja. To možda jest istina, ali kad je riječ o prepoznavanju lica, ostaje činjenica da je ono još uvijek manje sigurno od obične lozinke.

Lične fotografije i videe

Možda ste vrlo vješti u tome da račune na društvenim medijima držite u privatnosti, ali šta je s fotografijama koje čuvate u telefonu? Ako imate fotografije koje ne biste pokazali supruzi, roditeljima ili djeci, one ne bi trebale biti spremljene u pametnom telefonu posebno jer se svi podaci s njega spremaju na cloud. Ako ipak mislite da takve fotografije negdje morate čuvati, umjesto telefona birajte računar za koje samo vi imate lozinku. Možete ih sačuvati i u albumu zaštićenom lozinkom ili u posebnoj aplikaciji.

Fotografije s ličnim informacijama

Sjećate li se dana kad je gubitak novčanika značio potpunu rekonstrukciju života u kojem ste se morali prisjetiti koje sve kartice i osobne isprave morate nadomjestiti? Sad je dovoljno da bilo koji od tih predmeta fotografirate i spremite u svoj telefon, zar ne? To je svakako jednostavan način praćenja sadržaja novčanika, ali time su vaši podaci postali dostupni hakerima, posebno ako su vaše fotografije pohranjene na cloudu. Kao i kod onih fotografija koje ne bi trebale ugledati svjetlo dana, razmislite da ih spremite na računar ili aplikaciju i album zaštićene šifrom.

Bilo šta lično na službenom telefonu

Ne postoji ništa besplatno, pa tako ni službeni mobitel. Uređaj koji ste dobili od poslodavca dolazi uz skupu cijenu vaše privatnosti. Ako ste dobili uređaj, onda nemojte očekivati da s njim dolazi i privatnost. Za lični  život najbolje je koristiti drugi telefon ili drugi telefonski broj.

Bankovni račun

Ako ste među onima koji misle kako je online bankarstvo izvrsno, niste jedini niti ste u krivu. Ono vam omogućuje bankovne transakcije bilo gdje i bilo kad, no to opet dolazi uz cijenu vaše privatnosti. Ako nosite bankovni račun na mobitelu, riskirate da ćete u slučaju gubitka telefona izgubiti nadzor nad računom. Kako biste umanjili rizik, ne koristiti telefon za bankovne transakcije. Radije odaberite računalo koje nikad ne napušta vaš dom. Ako ipak mislite da baš morate svoj račun imati uz sebe, razmislite o vrlo snažnoj šifri kojom ćete zaključati pristup računu.

Kućna adresa

Spremanje kućne adrese u aplikacije za navigaciju čini se kao dobra ideja, ali to ostavlja prostor za manipulaciju. Ako se lopov dočepa vašeg telefona, lako će provjerom aplikacija ustanoviti gdje živite i radite. Ti podaci i na druge načine mogu biti hakirani. Ako već ne možete bez korištenja adrese i ne da vam se stalno iznova ukucavati je u aplikacije, barem je mudrije spremite pod nazivom teretana ili biblioteka.